Cum se prepară carnea vegetariană

Denumită seitan, carnea vegetariană este un înlocuitor pentru carnea de pui şi este preferată în special de vegani. Nu este vorba de carne propriu-zisă, ci doar de un aluat din făină şi apă. Seitan este o sursă importantă de proteine, fier și seleniu şi este util celor care vor să slăbească, pentru că este sărac în calorii.

Seitan este un substitut pentru carnea de pui adorat de vegetarieni și vegani. Acesta nu conține soia, ci doar gluten din făina de grâu. Cei ce doresc, pot transforma seitan in burgeri, friptură sau chiftele.

Ingrediente:

1,2 kg făină albă

700 ml apă

Mod de preparare:

Făina se pune într-un bol încăpător şi se adaugă treptat apa și se începe amestecarea. Se frământă bine până începe să formeze legăturile de gluten și să devină un aluat omogen. Se frământă cam 5 – 10 minute până ce aluatul devine elastic. Peste aluat se toarnă apă rece, se acoperă vasul cu un capac și se lasă la odihnit 1-2 ore la temperatura camerei. După trecerea celor 2 ore se varsă apa și se începe spălarea aluatului cu apă rece. Se schimbă apa de fiecare dată. Seitanul se spală cam 15 minute, în 3-4 ape sau până apa devine de la albicioasă la cât de cât translucidă.

Aluatul de carne vegetariană se pune într-o strecurătoare și se lasă la scurs 10 – 15 minute.  Seitanul se poate fierbe în supă de legume timp de 2 ore la foc mic-mediu. Se lasă la răcit câteva ore sau peste noapte la frigider. Se poate acoperi cu lichidul în care a fiert pentru a nu se usca.  A doua zi, seitanul se poate rupe în fâșii sau se poate tăia în felii și se poate prăji în tigaie sau pe grătar.

Prima mențiune a acestui tip de preparat apare în secolul 6 când budiștii din China îl consumau ca alternativă la carne. Cuvântul SEITAN provine din limba japoneză și a început să descrie acest produs de abia acum 50 de ani.

Vizualizări: 759

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: