Anchetă penală pentru minorele gravide din centrul de plasament

Raportul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție la Direcția Generală de Asistență și Protecție Socială (DGASPC) Gorj arată că instituția nu este cel mai sigur loc pentru copii, fiind depistate nenumărate nereguli. Verificarea a fost făcută în decembrie și a pornit de la faptul că trei minore au rămas însărcinate și au făcut întrerupere de sarcină. În urma controlului a fost destituit din funcție Sorin Torop, directorul Centrului Târgu Jiu, și a fost demarată și o anchetă internă.

Printre problemele identificate se numără și cele legate de condițiile de locuit, hrană, servicii medicale, de consiliere sau activități educative. În raport se spune explicit că una dintre probleme este „calitatea proastă a mâncării și insuficiența acesteia“. O mare parte din raport este dedicată prezentării condițiilor de trai. Mobilier degradat, alimentele sunt depozitate în același loc cu îmbrăcăminte, materiale de curățenie, jucării. În plus, au fost identificate și produse care nu figurau pe fișele de intrare a alimentelor, având termenul de expirare în data efectuării verificărilor.

S-a mai stabilit că programarea ședințelor de kinetoterapie nu este respectată, ca măsuri impunându-se organizarea și asigurarea reală a accesului beneficiarilor la activitățile de recuperare, în conformitate cu nevoile lor specifice.

Sesizări penale

Dar în prim-plan a fost problema fetelor însărcinate, acest fapt fiind pus pe lipsa de supraveghere a acestora. Se insistă în raport pe situația unei minore care  a rămas însărcinată pe parcursul anului 2016 și a făcut întrerupere de sarcină. Se arată că, deși fata este minoră, nu au fost sesizate organele de cercetare penală și nici nu s-au interesat de circumstanțele apariției sarcinii. Mai mult, a fost făcută o propunere pentru îndrumarea fetei la Serviciul de monitorizare, asistență și sprijin al femeii gravide predispuse să-și abandoneze copilul și nu de întrerupere a sarcinii. „Nu a fost demarată o cercetare prealabilă și nici nu au fost sesizate organele de cercetare penală cu privire la intervenția de întrerupere de sarcină, în condițiile în care poziția reprezentantului legal al copilului a fost cea de referire a cazului către Serviciul de monitorizare, asistență și sprijin al femeii gravide predispuse să-și abandoneze copilul“, se arată în raport. De asemenea, s-a decis demararea unei cercetări prealabile cu privire la circumstanțele în care minora a făcut avort, fără a exista acordul reprezentantului legal al acesteia. Între timp, directorului Centrului din Târgu Jiu, Sorin Torop, a fost demis.

În plus, au fost sesizate organele de cercetare penală cu privire la circumstanțele în care beneficiarele minore au rămas însărcinate, pentru a se stabili dacă sunt întrunite elementele constitutive ale vreunei infracțiuni.

Vizualizări: 2,057

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: