Aniversată la 100 de ani. A muncit toată viaţa la câmp şi nu a fost o zi în spital!

Este probabil una dintre cele mai longevive locuitoare din Gorj şi, mai mult ca sigur, singura din judeţ care, de 8 Martie, a putut să îşi aniverseze ziua de naştere şi să serbeze 100 de ani de existenţă. Elena Feţeanu este din Borăscu şi primarul comunei este cel care a făcut toate demersurile pentru a o aniversa pe bătrână aşa cum se cuvine, starea materială a acesteia nefiind una deloc de invidiat.

Femeia şi-a dus viaţa într-o casă cu o singură cameră, veche probabil şi ea de un secol, drumul de acces de câteva sute de metri spre locuinţă fiind plin de nămol, mai ales în această perioadă. Primarul Constantin Ţucu s-a mobilizat şi a reuşit să îi aducă femeii câteva clipe de bucurie atunci când aceasta nu mai spera la aşa ceva. Împreună cu alţi funcţionari din primărie, edilul a mers joi la prânz acasă la bătrână şi i-a dus un coş cu flori, o diplomă şi un tort, sărbătorita reuşind să sufle suficient de puternic în lumânările cifrei 100 încât să le şi stingă. Toată lumea i-a cântat acesteia „La mulţi ani!” şi i-a urat multă sănătate, bătrânei nevenindu-i să creadă că s-a gândit cineva la ea. I-a fost mai greu să îşi aducă aminte vârsta pe care o are, regretul său cel mare fiind acela că nu mai poate să meargă la muncile câmpului.

„Când ies afară şi mă uit şi văd câmpurile pe care le-am lucrat toată viaţa şi acum nu mai pot decât să merg câţiva paşi, nu-mi vine să cred că am prins asemenea vremuri. E voia lui Dumnezeu. Nu ştiu de ce am trăit atât, că acum e greu, mai ales că nu pot ieşi afară. Am muncit la câmp până la 80 şi ceva de ani, nici eu nu mai ştiu exact. Mi-a fost greu în viaţă, dar parcă mai greu e acum, când nu mai poţi să faci ce făceai înainte”, a spus sărbătorita.

Secretul longevităţii

Toţi cei care au venit acasă la femeie pentru a-i ura „La mulţi ani!” au fost curioşi să afle de la aceasta „secretul” unei astfel de vârste înaintate. Răspunsul Elenei Feţeanu a fost la fel de simplu ca şi viaţa sa de până acum. Ea i-a îndemnat pe toţi cei curioşi să muncească şi să ducă o viaţă cumpătată, pentru că în rest nu e nevoie de altceva. Din 1989 este văduvă, împreună cu soţul său având şase copii. Doar doi dintre ei mai sunt în viaţă, un băiat şi o fată, despre fată nemaiştiind însă nimic de ani buni. Băiatul, Gheorghe Feţeanu, este un fost miner care de abia aşteaptă să împlinească şi el anul viitor 65 de ani pentru a putea ieşi la pensie. Până atunci se bucură că mama sa nu a fost niciodată grav bolnavă. „Îi mai dăm câte-o pastilă aşa, îi mai facem un ceai, dar la spital, vreo internare ceva, niciodată. A fost bine din punctul acesta de vedere”, a spus bărbatul.

Vorbele sale au fost confirmate şi de medicul de familie, Petrinela Şorop, care afirmă că de câte ori a venit să vadă ce face bătrâna, aceasta nu a avut niciodată nevoie de vreo prescripţie medicală. „Şi noi am întrebat-o care este secretul pentru că până acum nu a avut nevoie de nici un tratament. Singura explicaţie vine din traiul pe care l-a dus. Acum de abia aşteaptă să vină primăvara şi să se ducă pe deal după urzici, aici cred că e explicaţia”, a menţionat medicul. Asistentele sociale de la primărie vin oricum periodic pe la domiciliul bătrânei şi se interesează de soarta acesteia.

Premiată cu 1.000 de lei

Primarul Constantin Ţucu s-a declarat bucuros că are în localitate o astfel de aniversare. „În urmă cu vreo zece ani a mai fost un cetăţean care a împlinit 100 de ani, iar după doamna Feţeanu mai este cineva care a trecut de 90 şi ceva de ani, mai are până la centenar. Noi am dorit să îi fim alături atât cu un coş de flori şi o diplomă aniversară, dar şi cu o sumă de bani, 1000 de lei, pe care dumneaei să o folosească aşa cum consideră de cuviinţă. Este o onoare pentru noi să o avem pe dumneaei la noi în comună şi de aceea am considerat că este potrivit să îi aducem câteva clipe de bucurie într-o zi de 8 Martie care este cu totul specială pentru dumneaei”, a menţionat primarul.

Galerie foto


Vizualizări: 9,517

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: