Ansamblul Brâncuși de la Târgu Jiu reintră în cursa pentru UNESCO

Institutul Național al Patrimoniului (INP), Primăria Târgu Jiu și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Optoelectronică (INOE) vor semna un acord de cooperare privind refacerea dosarului de nominalizare a ansamblului monumental Calea Eroilor realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu și monitorizarea permanentă a acestuia. Acordul are ca principale teme sprijinirea reciprocă a celor trei instituții, organizarea în comun de acțiuni de promovare a dosarului în rândul publicului și în mediile științifice (expoziții, publicații, conferințe, colocvii), dar și corelarea și definitivarea proiectelor ce vizează direct ansamblul sau zona sa de protecție. Dosarul de nominalizare a ansamblului va fi prezentat publicului vineri, 28 iulie.

Dosarul de nominalizare anterior, retras de România în 2015, ca urmare a recomandării de neînscriere venită din partea ICOMOS*, și realizat în limba franceză, a fost tradus integral în limba engleză pentru a permite evaluarea sa de către experți internaționali dintr-o plajă profesională și regională mai largă, majoritar de limbă engleză, mai utilă pentru o evaluare cât mai obiectivă. Redactarea noului Format pentru Lista Indicativă, în conformitate cu cerințele UNESCO a fost definitivată de INP, cu asistența de specialitate a domnului Barry Gamble.
În cadrul aceluiași demers a fost achiziționat domeniul web brancusi.world care urmează să găzduiască site-ul dedicat nominalizării, aflat în construcție, iar ansamblul a fost promovat în revista de largă circulație internațională World Heritage/ Patrimoine Mondial, numărul din iulie 2017, ce a fost distribuit la reuniunea Comitetului Patrimoniului Mondial de la Cracovia. De asemenea, s-au făcut consultări cu experții Centrului Patrimoniului Mondial UNESCO și cu ICOMOS Internațional pentru clarificarea aspectelor care au dus la recomandarea de neînscriere din 2015.

Noul termen de înaintare a dosarului este ianuarie 2018.

Vizualizări: 841

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: