Ansamblul Brâncuşi reintră în cursa pentru UNESCO

Dosarul privind reînscrierea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” în patrimoniul mondial UNESCO va fi redepus la începutul anului viitor. La prima tentativă, acum doi ani, autoritățile au retras dosarul, pentru că existau indicii conform cărora urma să fie respins.

Dosarul de candidatură va fi prezentat vineri, 28 iulie, la Muzeul Județean Gorj, de la orele 11. „Opera lui Brâncuși este binecunoscută pe plan internațional prin sculpturile prezente în cele mai renumite muzee ale lumii, pe când lucrările de tip monumental, cum este complexul de la Târgu Jiu, sunt prea puțin cunoscute. Susțin acest demers și cred în succesul lui”, a declarat Ștefan Bâlici, director general al Institutului Național al Patrimoniului.

Dosarul de nominalizare anterior a fost retras în 2015 ca urmare a recomandării de neînscriere venită din partea ICOMOS, consiliul internațional al monumentelor. Inițial, dosarul fost realizat în limba franceză, fiind plin de greşeli de traducere. Acum, dosarul a fost tradus integral în limba engleză pentru a permite evaluarea sa de către experți internaționali. De asemenea, s-au făcut consultări cu experții Centrului Patrimoniului Mondial UNESCO și cu ICOMOS Internațional pentru clarificarea aspectelor care au dus la recomandarea de neînscriere din 2015, transmit reprezentanții Primăriei Târgu Jiu. Termenul propus pentru reînaintarea dosarului la Centrul Patrimoniului Mondial al UNESCO, în vederea evaluării, este sfârșitul lunii ianuarie 2018, precedat de o depunere preliminară, pentru verificarea conformității, în toamna acestui an.

Vizualizări: 304

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: