Vine apocalipsa? Bărbații au spermă cu 59% mai proastă decât acum 40 de ani

Un studiu efectuat pe 40.000 de bărbați de pe trei continente relevă că densitatea și concentrația spermei au scăzut cu 59% față de datele din 1973. Motivele sunt direct legate de stilul de viață, atât al bărbaților înșiși cât și al mamelor lor.

”Este un rezultat extrem de îngrijorător pentru că, pe termen lung, poate să pună în pericol viitorul omenirii ca specie. Multe cupluri au deja mari bătăi de cap pentru că bărbații sunt mult mai puțin fertili decât obișnuiau să fie”, spune autorul studiului, dr. Shanna Swan. 

Autorii studiului au atras atenția că motivele nu țin doar de stilul de viață al bărbaților, ci și al mamelor lor. Mai mult decât atât, calitatea spermei este afectată mult mai mult dacă mama bărbatului a fumat când era însărcinată, decât dacă acesta fumează pe tot parcursul vieții de adult.

Alți factori care influențează direct calitatea spermei sunt mâncatul nesănătos, sedentarismul și lipsa de odihnă suficientă.

Cu toate astea, autorii studiului au negat faptul că fertilitatea bărbaților poate fi afectată de lenjeria intimă prea strâmtă sau de purtatul telefoanelor mobilele în buzunarele din față. 

Vizualizări: 1,154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: