Anunţ important pentru mii de gorjeni care au pădure în proprietate

Gorjenii care dețin suprafețe de pădure mai mici de 30 de hectare beneficiază de sprijin financiar de la stat pentru plata pazei pe anul în curs. Mii de gorjeni ar putea beneficia de acest ajutor dacă depun solicitări în acest sens, până la finalul lunii ianuarie, la ocoalele silvice de stat sau private cu care au încheiate contracte pentru serviciile silvice. Astfel, vor fi gorjeni care vor fi scutiți și de plata a peste 3000 lei anual.

Fiecare dintre gorjenii care dețin pădure trebuie să plătească o taxă anuală pentru serviciile silvice oferite de ocoalele silvice. În fapt, pădurarii din cadrul ocoalelor silvice asigură paza suprafețelor respective în cuantumul sumelor plătite de proprietar. Acum statul vine în ajutorul micilor proprietari de pădure. Printr-o hotărâre de Guvern dată în luna noiembrie 2016 taxa este suportată din bugetul statului, dacă proprietarii care dețin sub 30 de hectare de pădure depun o solicitare în acest sens la ocolul silvic de care aparțin, până la data de 31 ianuarie. Trebuie să prezinte și anumite documente: acte care să ateste dreptul de proprietate asupra fondului forestier (procesul verbal de punere în posesie sau titlul de proprietate)-în copie, adeverință în original prin care solicitantul face dovada înregistrării terenului forestier și că este titularul acestei înregistrări eliberată de primărie, copie după actul de identitate al titularului, declarație pe proprie răspundere din care să rezulte că nu deține în proprietate fond forestier cu suprafață totală mai mare de 30 hectare, dar și declarație pe proprie răspundere din care rezultă că nu desfășoară activități economice. "Statul va oferi ocolului silvic acești bani în baza unor deconturi care vor fi transmise la Garda Forestieră. Câteva mii de gorjeni pot să beneficieze. Noi avem vreo opt mii de contracte cu totul, dar mare parte sunt sub 30 de hectare", a declarat Ovidiu Cârstoc, directorul Direcției Silvice Gorj.
În momentul de față, gorjenii care dețin suprafețe de pădure în zona de câmpie plătesc 116,52 lei/ha/an, cei care au pădure în zona de deal plătesc 68.2lei/ha/an iar cei care dețin în zona montană trebuie să achite 35.88lei/ha/an. La câmpie sunt cele mai multe proprietăți care se încadrează în baremul de până în 30 de hectare, la munte fiind coagulate în obști.
Și ocoalele silvice private pot obține acești bani de la stat dacă au contracte cu proprietarii de păduri. În Gorj sunt 4 ocoale silvice private: Parângul Mic de la Bumbești, Jiul de la Porceni, cel Eparhial al Mitropoliei Olteniei și Brâncuși de la Peștișani. La acestea se mai adaugă și cele 11 ocoale silvice de stat.

Vizualizări: 32,511

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: