Atacuri armate la Viena

Mai mulţi bărbaţi înarmaţi au semănat teroare luni seară în centrul Vienei, în apropiere de o sinagogă, omorând cel puţin o persoană şi făcând mai mult răniţi, printre care şi un ofiţer de poliţie.

Primarul Vienei Michael Ludwig a declarat pentru ORF că 15 persoane sunt internate, dintre care 7 sunt în stare gravă.

Atacatorii au început să tragă pe Seitenstettengasse în jurul orei locale 20.00 (19:00 GMT). Focuri de armă au fost trase în şase locuri diferite.

Poliţia a anunţat uciderea unui suspect, a izolat o mare parte din centrul capitalei şi a cerut locuitorilor să nu iasă afară.

Mai mulţi suspecţi sunt încă în libertate, iar membri ai forţelor speciale sunt pe urma acestora, a anunţat ministrul austriac de interne Karl Nehammer, care a precizat că atacatorii sunt "puternic înarmaţi şi periculoşi". 

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat că împuşcăturile de luni seara din Viena sunt un "atac terorist respingător" şi a adăugat că armata va proteja obiectivele din capitală pentru ca poliţia să se poată concentra asupra operaţiunilor antiteroriste, informează Reuters.

'În prezent trăim momente dificile în republica noastră. Aş dori să mulţumesc tuturor forţelor de urgenţă care îşi riscă viaţa pentru siguranţa noastră, mai ales astăzi. Poliţia noastră va lua măsuri decisive împotriva autorilor acestui atac terorist respingător", a scris Kurz pe Twitter.

 Liderii instituţiilor europene, preşedintele Franţei şi ministerul german de externe au fost printre primii care au reacţionat condamnând atacul terorist produs luni seara în centrul Vienei. "Europa condamnă cu tărie acest act laş care încalcă viaţa şi valorile noastre umane. Gândurile mele sunt alături de victimele şi locuitorii Vienei după teribilul atac din această seară. Suntem alături de Austria", a scris pe Twitter preşedintele Consiliului European Louis Michel.

Preşedintele american Donald Trump a denunţat pe Twitter "încă un act de terorism josnic" comis la Viena. 

"Statele Unite sunt alături de Austria, Franţa şi întreaga Europă în lupta împotriva teroriştilor, inclusiv a teroriştilor islamici radicali", a postat pe Twitter candidatul republican cu o zi înainte de scrutinul în care el candidează pentru realegere. @Aceste atacuri ale răului asupra oamenilor nevinovaţi trebuie să înceteze", a insistat el.

"Suntem alături de oamenii din Viena prin rugăciunile noastre", a mai scris Trump pe Twitter.

actualizare: Cel puțin 4 persoane au murit la Viena în urma unui atac terorist islamist: doi bărbați, o femeie aflați în centrul orașului și unul dintre atacatori, împușcat de autorități. 15 au fost rănite, printre care și un ofițer de poliție. 

Vizualizări: 1,047

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: