„Au bătut” telescaunul! Un IT-ist din Gorj, la „Run the Lift”

Un gorjean a participat pe cont propriu la una din cele mai de succes acţiuni menite să ajute la promovarea zonei turistice din Parâng. Parapantistul Toma Coconea a reuşit să aducă în Valea Jiului aproape 300 de participanţi la o cursă în care aceştia au trebuit să alerge pe munte în sus contra telescaunului care transportă turiştii spre cabanele din zona Parâng.

Patru dintre participanţi au reuşit să învingă telescaunul, iar câştigătorul şi-a îmbunătăţit recordul de anul trecut, printre cei care au alergat numărându-se triplul campion de la Ultramaratonul Arctic 6633, Tibi Uşeriu, sau multiplul campion naţional de triatlon, Ciprian Bălănescu. Din telescaun, toţi concurenţii au fost supravegheaţi şi încurajaţi de Avram Iancu, bibliotecarul recent întors acasă din cursa sa de pe Marea Neagră.

Printre toţi aceştia, cot la cot pe panta abruptă a muntelui, şi-a făcut loc şi un IT-ist gorjean, Viorel Creţu, care s-a decis în urmă cu doi ani să se apuce de sport. A fost singurul participant din Gorj, după cum avea singur să constate în momentul în care s-au finalizat listele cu înscrierile la competiţia din Parâng. Dacă pentru câştigătorul concursului, clujeanul Gyorgy Szabolcs Istvan nu a fost nicio problemă în a scoate un timp de 20 de minute, acesta ajungând cu mult înaintea telescaunului la destinaţia finală, pentru Viorel Creţu cursa s-a încheiat după 30 de minute. Scorul său a fost, de asemenea, unul foarte bun, mai ales dacă ţinem cont de experienţa de doar doi ani pe care o are în acest domeniu.

„Am un timp de 30 şi 30 de secunde. Sunt foarte mulţumit, pentru că sunt pentru prima dată la cursa asta. Sunt IT-ist. De vreo doi ani am început să mă mişc tocmai pentru că lucrez în domeniul acesta. Pe lângă faptul că sportul mă ajută să mă simt mai tânăr, încerc să dau un exemplu şi generaţiei mai tinere, copiilor mei”, a precizat Viorel Creţu la încheierea cursei de alergare pe munte. Acesta a ajuns la destinaţia finală înaintea campionului Ciprian Bălănescu. Furat de peisajul din Parâng, Bălănescu a recunoscut că nu are nici experienţa antrenamentelor la altitudine.

Și dacă în partea dinspre Gorj a Parângului nu se întâmplă nimic notabil, pe zona dintre Valea Jiului sunt programate alte noi competiţii de acest gen, menite să asigure cazări suficiente proprietarilor de pensiuni din zonă, dar şi o promovare binemeritată a frumuseţilor de aici. Toma Coconea se gândeşte să iniţieze şi un maraton care să poarte numele Parângului, sportivul având planuri mari pentru zona din care provine, aşa cum, în februarie, Avram Iancu organizează o cursă de alergare prin zăpadă pentru cei amatori de aşa ceva. „Mă bucur că vin din ce în ce mai mulţi concurenţi şi că anul acesta patru concurenţi au reuşit să bată telescaunul. Cu unul în plus faţă de anul trecut. Plus că sunt timpi mai buni ca anul trecut. Ca să baţi telescaunul trebuie să fii chiar de top, iar anul acesta sunt prezenţi mulţi sportivi de elită. Telescaunul nu e lent deloc, concurenţii sunt bine pregătiţi”, a menţionat Coconea.

Vizualizări: 1,926

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: