Au citit 200 de cărţi la lumânare. Povestea a patru fraţi părăsiţi de mamă

Patru fraţi din Alimpeşti au avut curent electric pentru prima dată în viaţa lor. Căsuţa în care locuiesc nu a avut niciodată electricitate. Înainte de Paşte, primarul Dan Floarea, ajutat de câţiva localnici, a reuşit să aducă lumină în familia Cărbunescu.

Edilul şi câţiva oameni de afaceri din comuna Alimpeşti au pus mână de la mână astfel încât cei patru copii şi tatăl lor să aibă curent electric. Până acum, copiii îşi făceau temele la lumânare. „Pe mine m-a impresionat foarte mult povestea lor de viaţă. Tatăl lor a fost părăsit de soţie. Creşte singur copiii. A renunţat şi la locul de muncă să fie aproape de copii. Acum îl avem la ajutorul social. Copiii sunt buni la şcoală, merg la olimpiade. Au o bibliotecă improvizată într-o cameră unde au vreo 200 de cărţi. Mi-au spus că au citit multe dintre ele chiar şi la lumina lumânării”, a spus primarul Dan Floarea.

„Cartea este cea mai sfântă!”

Valentin, Ionuţ, Cristina şi Anghel sunt copii model. Învaţă bine şi vor să-şi depăşească condiţia. „Cititul este cea mai importantă regulă în casă. Eu le-am spus: dacă nu citeşti, nu ai cultură generală. Cartea este sfântă. Te formează ca om. Şi eu citesc şi la masă. Ştiu că nu e un obicei bun, dar atunci am timp. Am încercat să-i fac şi pe ei să citească aproape în fiecare zi”, ne-a spus Anghel Cărbunescu, tatăl copiilor.

Fiecare are un domeniu preferat. „Citim aproape la două zile câteva ore. Avem aproape 200 de cărţi moştenite de la tata şi apoi a mai cumpărat şi fraţii noştri. Am citit mare parte din ele. Ne place să ne ocupăm timpul cu ceva şi ne place mult să citim. Mie îmi plac cărţile istorice. Vreau să aflu multe despre istoria noastră”, ne-a mărturisit Valentin. Fratele său, elev în clasa a patra, este bun şi la cifre. Participă la diverse competiţii la matematică, dar nu uită să şi citească mult. Vrea să devină poliţist.

Copiii au fost părăsiţi de mamă de câţiva ani. Ei mai au trei surori care sunt căsătorite şi care îi mai sprijină pe cei mici. Au nevoie de un aragaz şi îşi doresc să tencuiască şi căsuţa cu două camere în care locuiesc.

Vizualizări: 2,379

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: