Avocatii Casei Sova au ciuruit bugetul CE Rovinari

Corpul de Control al Complexului Energetic Rovinari a stabilit, în urma unei verificări, un prejudiciu de peste 1,3 milioane de RON produs prin încălcarea repetată a contractului de consultan'ă juridică al complexului cu Casa de avocatură Sova si asociații.

Complexul Energetic Rovinari a apelat pentru prima dată la serviciile casei de avocatură Șova în martie 2007. Obiectul contractul dintre cele două părți era „Consultanță juridică pentru încheierea contractului de finantare și execuție a instalațiilor de desulfurare aferente grupurilor energetice nr. 3 și nr. 6 Rovinari”. Suma estimată atunci când au fost scoase la tserviciile juridice era de 280.000 RON. Timp de doi ani însă, avocatii Casei Sova au făcut orice tip de consultanță juridică, profitându-se de o formulare ambiguă din contract. Astfel, în timp de juriștii complexului erau plătiți doar ca să vină la serviciu, avocatii asigurau servicii juridice obișnuite, la tarife exorbitante. Mai mult, în cei peste doi ani de colaborare cu Șova, fostul director general Laurentiu Ciurel a semnat trei acte adiționale la contract, astfel că suma initială de 280.000 de RON a crescut la 1.501.240 RON.

Avocați începători, plătiți ca mari specialiști

Asistența juridică pentru încheierea de către CE Rovinari a contractelor de investiții de sute de milioane de euro a făcut necesară apelarea la specialistii unei case de avocatură. În articolul 6 din contract exista o prevedere potrivit căreia avocații care asigurau asistența juridică să aibă minimum cinci ani de experiență în profesie. Cu toate acestea, în anexa 10 la contract, dată pe propria răspundere de Dan Șova, apar numele a trei avocați care la acea vreme nu îndeplineau această condiție, după cum se arată în raportul Corpului de Control. Este vorba de Radu Cernov – 3 ani vechime, Alexandra Ciocodeica – 4 ani vechime si Iuliana Negoiță – 1 an vechime.

Ca și cum nu ar fi suficientă o încălcarea a contractului, Corpul de Control a mai constatat și faptul că au fost emise și plătite facturi care decontau serviciile altor avocați ai casei Șova, ale căror nume nu au fost acceptate prin contract. Printre avocații ale căror servicii au fost plătite fără bază legală, Corpul de Control amintește pe Elena Sima, Alina Popa, Cristina Dascălu, Suzana Alsamadi, Daniela Cruti, Adriana Iancu etc. Toate sumele plătite de CE Rovinari în contul serviciilor prestate de acești avocați se regăsesc în prejudiciul total calculat de corpul de control și care depășește 13 miliarde de lei vechi.

Peste 122 de milioane pentru un proces pierdut

Din verificările Corpului de control a rezultat că unitatea a plătit către Casa Șova suma de 12.240 RON plus TVA numai în procesul prin care liderul de sindicat Constantin Mitrescu solicita complexului o serie de drepturi bănești. Corpul de Control a constatat că Șova a înaintat atunci o notă de onorarii din care reieșea că pentru respectivul litigiu de muncă au lucrat doi avocați, a câte 40 de ore de fiecare, onorariul fiind de 153 de RON pe oră. Interesant este că Mitrescu a câștigat procesul, la fel ca și alte mii de angajați ai complexului care cereau în 2008 prime de vacanță și alte drepturi salariale restante din ultimii ani. Laurențiu Ciurel spunea anul trecut într-o conferință de presă că avocații casei Șova au primit circa opt miliarde de lei vechi pentru procesele intentate de miile de salariați, toate procesele fiind pierdute de complex.

Corpul de control al CE Rovinari a constatat că zeci de facturi emise de Casa Șova au fost acceptate la plată deși erau în afara obiectului de activitate menționat în contract. Alte zeci de facturi au fost plătite pentru avocați fără experiența necesară și care nu au fost acceptați prin contract de către CE Rovinari.

Legături cu deputatul Victor Ponta

Cum spuneam la începutul acestui articol, relația contractuală dintre Casa Șova și CE Rovinari a început în luna martie 2007, prin licitație, pe când director general era Ion Dondera. În septembrie 2007 a fost încheiat primul act adițional, fără licitație, de către noul director Laurențiu Ciurel, care a mai semnat ulterior încă două acte adiționale.

Coincidență sau nu, în septembrie 2007, atunci când a început suplimentarea masivă a contractului prin acte adiționale, Casa de avocatură Șova și asociații a anunțat cooptarea ca senior partener a deputatului de Gorj Victor Ponta. Acesta a negat permanent orice legătură cu respectivele contracte, dar a refuzat să spună cât dintre câștigurile sale de peste un milion de RON avute din avocatură în anii 2007-2008 și care apar în declarația de avere provin de la Casa Șova.

Complexul nu face demersuri pentru recuperarea prejudiciului

Gheorghe Davițoiu, actualul director general al CE Rovinari, cel care a refuzat să mai continue colaborarea cu Casa de avocatură Șova și asociații pentru servicii juridice obișnuite, a declarat că nu se fac deocamdată demersuri pentru recuperarea prejudiciului. „Nu pot să vă confirm acest prejudiciu, se fac niște verificări la poliție și abia atunci putem să vorbim despre prejudiciu. S-ar putea ca în final să fie mai mic decât cel stabilit de Corpul de Control. Peste câteva zile cred că voi fi în măsură să vă ofer date mai concrete”, a spus Gheorghe Davițoiu.

ONORARII FABULOASE

Complexul Energetic Rovinari a ajuns să cotizeze milioane de euro la Casa Șova și ca urmare a tarifelor mari negociate pentru activitatea de consultanță juridică. Astfel, avocații Casei Șova erau plătiți cu 153 de RON/oră, la care se adăugau cheltuielile pentru transport, cazare și masă. Tariful a fost acceptat inițial de fostul director general Ion Dondera pentru asistența juridică necesară investițiilor de mediu, dar a fost preluat apoi de Ciurel pentru orice tip de asistență juridică.

Vizualizări: 378

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: