Avram Iancu aleargă la ultramaratonul de la Polul Nord

Planeta începe să fie tot mai mică pentru bibliotecarul din Valea Jiului care în anii trecuţi a reuşit să traverseze Canalul Mânecii în premieră pentru România fără costum de protecţie, la fel cum a procedat şi anul trecut cu străbaterea Dunării de la izvoare până la vărsarea în mare. Acum, acesta pleacă în Canada, la Cercul Polar, pentru a participa luna viitoare la o competiţie extrem de dificilă, Ultramaratonul Arctic 6633, pe care însă un alt român, Tiberiu Uşeriu, a câştigat-o în ultimii doi ani cu mari eforturi.

Iancu va avea de parcurs circa 600 de kilometri la temperaturi extrem de scăzute, frigul de acolo determinându-l să se şi antreneze în ultima perioadă în condiţii extreme, alergările pe crestele înzăpezite ale Parângului fiind deja o rutină pentru el.

„Sunt convins că cele 89 de zile de efort continuu pe Dunăre şi temperaturile scăzute din Canalul Mânecii m-au călit şi îmi dau un bust moral pentru cele 8 zile cât va dura cursa de la acest ultramaraton. Singurul lucru pe care mi-l doresc este ca la finalul cursei să nu mor, să vin teafăr acasă la fetiţele mele. Acolo condiţiile sunt atât de dificile încât e posibil orice. Am o sanie în care îmi voi pune strictul necesar, în special termosuri cu apă, termosuri speciale care să reziste până la minus 50 de grade Celsius. Cum acolo totul e gheaţă, e evident cât de importantă este apa pentru cineva care face un efort continuu pentru a străbate întreg traseul competiţiei. Am zis să fac şi această încercare pentru a-mi aduce o umilă contribuţie în anul în care România aniversează 100 de ani”, a menţionat Avram Iancu.

Sportivul este susţinut nu doar de prietenii săi, ci şi de sponsori şi de autorităţile de la Petroşani, primarul Tiberiu Iacob Ridzi fiindu-i alături şi de această dată, la fel ca şi la celelalte încercări pe care Iancu le-a avut în Canalul Mânecii şi pe Dunăre. Cei care îl cunosc sunt convins că el va reuşi să răzbată prin gerul arctic, românul care a câştigat deja de două ori ultramaratonul, Tibi Uşeriu, recomandându-i o dozare a efortului astfel încât după parcurgerea a 500 de kilometri să mai aibă resurse pentru finalul cursei.

La ultramaratonul Arctic 6633, România va mai fi reprezentată de Florentina Iofcea şi Polgar Levente, Avram Iancu urmând să plece din ţară pe 2 martie. Până atunci, el va participa la sfârşitul săptămânii viitoare la Parângul Night Challenge, o competiţie de alergare pe munte pe care o organizează de cinci ani.

Galerie foto


Vizualizări: 812

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: