Taxă majorată. Cât vor plăti turiştii pentru a vizita Peştera Polovragi

Taxa de intrare în Peştera Polovragi a fost majorată cu mai bine de 50%, caverna urmând a fi redeschisă publicului din primăvară. Pe lângă sutele de metri de galerie vizitabilă, turiştii vor putea admira şi liliecii care şi-au făcut casă aici.

Turiştii vor trebui să plătească o taxă de vizitare de 10 lei, pentru copii, taxa fiind de 5 lei. Majorarea taxei a fost solicitată de custodele Ariei Protejate Nordul Gorjului de Est. „Am majorat taxa la solicitarea custodelui din Craiova al Peşterii Polovragi. Am înţeles că aşa este norma Ministerului Mediului, taxele şi tarifele stabilite de minister. Până acum taxa era de 3 şi respectiv 6 lei”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.

În 2017, zeci de mii de turişti au vizitat Peşterea Polovragi. Numărul celor care calcă pragul acestui obiectiv turistic creşte de la an la an. În 2017, încasările au depăşit 300 de mii de lei. Acum, cu majorarea taxei, şi veniturile vor creşte.

Ghidul Peşterii Polovragi din Gorj, Felicia Bantea, spune că numărul liliecilor care vieţuiesc în grotă a crescut simţitor. „Avem vreo o mie de lilieci care hibernează la ora actuală în zona turistică, chiar foarte aproape, la 200-300 de metri de intrare. Le convine să stea aici fiindcă este locul destul de larg, foarte bine oxigenat. Acum 10 ani erau doar vreo 200-300, un ciorchinel. Li s-a îmbunătăţit habitatul, în sensul că am schimbat cu lumină rece, să nu mai crească temperatura, am retras vizitarea, avem gardieni, este pază nonstop”, a explicat Felicia Bantea.  

Pregătiri pentru redeschidere

Peştera Polovragi este închisă publicului încă de la începutul anului. Redeschiderea a fost programată pentru începutul lunii martie. Administratorii peşterii spun că au făcut şi câteva investiţii. „Am cumpărat nişte lămpi pe LED. Încercăm să schimbăm, progresiv. Umiditatea este 95% şi nu poţi face o schimbare radicală. Sistemul de iluminat este cel mai greu de menţinut în peşteră. Vom înlocui 10 lămpi din cele 50 stradale din zona de 600 de metri cât este electrificată. La intrare vom schimba lămpile, unde este şi mai larg, să vedem cum se comportă. Am luat materiale din decembrie. În primul rând tot ce înseamnă refacerea balustradei”, a mai spus ghidul Peşterii Polovragi.

Vizualizări: 8,178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: