Bani de la stat pentru încălzirea serelor

Fermierii pot să ia bani de la stat dacă aleg să investească în sisteme de încălzire pentru sere și solarii. Astfel de tehnologii cresc producția și de cinci ori, spun legumicultorii, pentru că pot planta pe tot parcursul anului.

În realitate, suprafețele acoperite cu sere și solarii, au ajuns la cel mai mic nivel din ultimul deceniu, din cauza costurilor mari cu energia.

Suprafața acoperită cu sere și solarii în România depășește puțin peste patru mii de hectare, potrivit ultimelor date ale Institutului Național de Statistică. Suntem departe de necesar și, cu toate acestea, suprafața continuă să scadă. Agricultorii estimează că, dacă vrem să cultivăm legumele în siguranță, avem nevoie de încă zece mii de hectare acoperite cu astfel de sisteme. Iar asta duce automat și la scăderi de producție. Asociațiile de legumicultori spun că serele și solariile pe care le avem acum produc, în medie, 100 de kilograme pe hectar. Acum, de exemplu, prin programul „Tânărul fermier”, de pildă, doritorii pot primi 70.000 de euro, iar jumătate din bani sunt pentru încălzire, potrivit Știrilor Pro TV.

Vizualizări: 1,028

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: