Bani de la stat să cultivi legume în solar

Agricultorii din Gorj vor primi sprijin de la stat să cultive legume în solarii. Dacă până acum se acorda un ajutor de minimis doar pentru cei care plantau roșii, acum Ministerul Agriculturii vrea să extindă acest program și pentru castraveți, ardei, vinete sau varză, cu condiția să fie plantate în spații protejate. Noutatea este că ajutorul va fi mai mic cu 1.000 de euro și va fi acordat prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

“Ajutorul de minimis pentru susținerea legumelor în spații protejate este fostul program tomata. Am spus că programul tomata care s-a derulat pe o perioadă de 4 ani nu va mai continua așa, am spus și care sunt motivele: sumele foarte mari care au fost alocate și efectul care nu a mai venit, faptul că a fost fraudat destul de grosolan, dar și faptul că foarte mulți legumicultori au cerut ca programul să fie extins la legume în spații protejate, nu doar la o legumă, astfel încât legumicultorii să aibă posibilitatea să cultive legumele care le sunt cerute pe piață. De aceea, acest ajutor de minimis pentru susținerea legumelor în spații protejate, proiectul de Hotărâre de Guvern este în curs de definitivare, în consultare cu mediul asociativ din legumicultură și se acordă pentru mai multe legume: ardei, castraveți, tomate, varză albă, varză roșie și vinete”, a fost anunțul ministrului Agriculturii, Adrian Oros.

Plafonul va fi de 150 de milioane de lei pentru acest program. Și în Gorj, deja, producătorii au început să se intereseze cum pot accesa acești bani. „Și producătorii din Gorj au manifestat un interes pentru acest program. Așteptăm ultimele detalii. Se acordă maxim 2.000 euro/1.000 mp/beneficiar/an. Această sumă se repartizează în mod egal la toți beneficiarii eligibili. Noutatea este că schema se va derula prin APIA, ca să fie mai ușor verificabilă și monitorizabilă, iar controalele se vor efectua în echipe mixte de către APIA și Direcția de Agricultură”, a declarat Valentin Priporeanu, directorul Direcției de Agricultură Gorj.

Chiar dacă vor primi mai puțini bani decât ar fi încasat pentru tomate, agricultorii gorjeni se bucură că vor putea accesa acest program și vor putea planta mai multe legume în sere. „Pentru noi ar fi un mare avantaj acest ajutor. Eu am beneficiat de ajutorul pentru tomate timp de patru ani și ne-au fost de folos banii. I-am primit la timp. Așteptăm să vedem condițiile finale și în ce privește acest proiect și ne gândim să încercăm să accesăm acești bani. Noi, oricum, vom cultiva roșii, castraveți, ardei și avem o suprafață de 3.000 de metri pătrați unde putem cultiva legume în spații protejate”, a spus Ionuț Grofu, agricultor din Peștișani.

Vizualizări: 2,215

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: