Cât câștigă un cioban și care sunt nemulțumirile fermierilor

Meseria de cioban nu este una ușoară, dar nici leafa nu e rea. Salariul unui cioban într-o lună depășește 3.000 de lei net, la care se adaugă cazarea, masa, dar și alte beneficii pe care fermierii le oferă celor care vor să aibă grijă de animale. Cu toate astea, găsirea unui un cioban este o adevărată provocare pentru fermierii gorjeni care se gândesc serios să-și mecanizeze fermele.

Ștefan Cherciu din Crasna se numără printre cei mai cunoscuți fermieri nu doar din județul Gorj, ci și din România. Acesta deține un număr impresionant de oi și, chiar dacă a recunoscut de nenumărate ori că afacerea este una profitabilă, spune că întâmpină și o serie de greutăți.

Una din cele mai mari probleme pe care le are la fermă este găsirea ciobanilor. ”Să găsești ciobani este foarte greu. Poți să le dai și 5.000 și chiar 10.000 de lei pe lună și tot nu vin. Vin doar neserioși, care stau o săptămână - două și pleacă. La fermă este de muncă, trebuie să îngrijești animalele, să le mulgi, să le dai de mâncare, să le tunzi. Nu este ușor, dar nici salariile nu sunt în bătaie de joc. Eu le ofer un salariu de 3.000 de lei pe lună, trei mese pe zi, pachetul de țigări și cazare. La fermă nu se trăiește rău, numai că este de muncă. În prezent aș mai avea nevoie de 7 ciobani, că am undeva la 2.400 de oi”, a declarat Ștefan Cherciu.

Fermierul din Crasna se gândește serios ca în viitorul apropiat să-și tehnologizeze ferma. ”Sincer, eu mă gândesc serios ca, în cel mai scurt timp, să reușesc să termin tehnologizarea fermei și în felul acesta nu voi mai depinde de forță de muncă umană. Mai am la sistemul de furajare și, dacă animalele au mâncarea asigurată, mi-ar trebui un singur cioban în toată ferma care să supravegheze”, a mai spus Ștefan Cherciu.

Vizualizări: 4,332

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: