Cărbunele vă salvează răsadurile

Pentru gospodarii care sunt la început de drum nu este foarte simplu să îşi pregătească răsadurile dacă nu cunosc o serie de secrete. Cărbunele, adăugat sub răsaduri înainte de însămânţare, face acestea să nu se mai îmbolnăvească niciodată.

Cărbunele este un preparat într-adevăr magic, care este accesibil tuturor şi vă ajută să scăpați de problema, cu care se întâlnesc toți grădinarii începători, şi chiar și cei cu experiență, respectiv, umezirea exagerată a solului. Fenomenul este foarte periculos pentru răsaduri, deoarece hrana se asimilează greu şi plantele se dezvoltă lent, nu cresc viguroase și se ofilesc.

De asemenea, solul excesiv de umed şi aerul rece, dacă de exemplu cultivați răsadurile în recipient pe pervaz, duce la apariția putregaiului plăntuțelor, tulpinile răsadurilor devin subțiri, frunzele se veștejesc și răsadurile se lasă la pământ. Dar dacă veţi adăuga cărbune în recipient sau în ghivecele cu răsaduri puteţi scăpa de această problemă.

Aveți nevoie de cel mai obișnuit cărbune activat din farmacie, cu termen valabil sau deja expirat. Cărbunele nu este altceva decât un absorbant, el este poros și absoarbe ca un burete moleculele altor substanțe. Acest lucru se datorează faptului că materia primă din care este făcut cărbunele constă din cărbune de lemn, coji de nuci de cocos și alte materiale. De asemenea, conține și amidon, datorită căruia pastilele își mențin forma.

Măcinați pastilele, cât să obțineți praf, sau cumpărați cărbune praf. Proprietățile absorbante ale cărbunelui ajută la îndepărtarea umidității excesive din sol, respectiv protejează și răsadurile, și pământul de apariția putregaiului și înmulțirea diferitelor ciuperci pe suprafața solului.

Astfel, veți fi siguri că nu aveți cum să umeziți excesiv solul și veți preveni apariția ciupercilor. Dacă totuși ciupercile și putregaiul plăntuțelor au apărut deja, atunci procedați îndepărtați răsadurile afectate, apoi stratul superior de pământ și presărați cărbune activat măcinat. Reduceți irigările și răsadurile vor începe să crească și să se dezvolte normal.

Vizualizări: 1,533

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: