Bani europeni pentru tinerii şomeri care devin ucenici sau stagiari

Tinerii şomeri beneficiază de importante sume de bani pentru facilitarea accesului pe piaţa muncii. Toate beneficiile acordate tinerilor șomeri și angajatorilor le-au fost prezentate liderilor de sindicat din județele Dolj, Olt, Vâlcea, Gorj și Mehedinți în cadrul seminarului  ,,Măsuri de dezvoltare a resurselor umane, inserţiei profesionale şi incluziunii sociale a tinerilor”, organizat între 10-12 iulie 2015 la Căciulata, județul Vâlcea, de către Confederaţia Sindicală Naţională Meridian, în cadrul proiectului „Pro Juvenes - Parteneriat transnaţional pentru o piaţă inclusivă a muncii pentru tineri”.

Sumele de bani pe care statul român le acordă deja şi cele din fonduri europene care se vor acorda în baza unor ghiduri de implementare a programului „Garanția pentru tineri” au fost prezentate participanţilor la seminar de către Mariana Bucaleţ, şef serviciu în cadrul Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti.

Stagiarii – 750 lei, ucenicii – 300 lei

Stagiatura presupune studii superioare, iar timp de şase luni angajatorii care încadrează stagiari printr-un act adiţional la contractul individual de muncă primesc de la stat suma de 750 de lei. Prin programul „Garanția pentru tineri” urmează să se acorde în plus 300 de euro lunar pentru fiecare stagiar din fonduri europene.

Ucenicia presupune contract de muncă, iar tânărul şomer este plătit să înveţe meseria. Pe întreaga perioadă de ucenicie se acordă angajatorului suma de 300 de lei, iar o dată cu obţinerea fondurilor europene prin programul „Garanţia pentru tineri” încă 250 de euro lunar. În funcție de nivelul de calificare, această sumă poate fi acordată pentru o perioadă cuprinsă între 1 și 3 ani.

Angajatorii sunt stimulaţi ca să încadreze tineri prin acordarea unei subvenţii de 500 de lei pe lună de angajat din bugetul asigurărilor de şomaj. Alţi 200 de euro vor fi alocaţi lunar pentru fiecare tânăr angajat din fonduri europene pe o perioadă de 12 luni.

Bani pentru formare profesională

Centrele de evaluare de competenţe care evaluează şi recunosc competenţele profesionale obţinute în sistem nonformal şi informal vor beneficia de o alocare medie de 400 euro pentru fiecare tânăr evaluat. Banii sunt alocaţi din fonduri europene. Şi tot de 400 de euro pentru fiecare tânăr format pot beneficia furnizorii de formare profesională autorizaţi care organizează cursuri de formare profesională.

În prezent un tânăr şomer aflat în evidenţele statului poate primi o primă de instalare în valoare de 3500 lei dacă îşi găseşte un loc de muncă şi îşi schimbă domiciliul în localitatea în care se află respectivul loc de muncă, iar prin programul finanţat cu fonduri europene Garanţia pentru tineri urmează să mai primească 1000 de euro. De asemenea, un tânăr şomer primeşte în prezent 1000 de lei dacă se angajează şi face naveta la o distanţă mai mare de 50 de kilometri, iar prin programul cu fonduri europene Garanţia pentru tineri urmează să primească în plus 250 de euro. În prezent, prima de instalare și prima de încadrare se acordă o singură dată, la angajare, persoanei respective, indiferent de vârstă.

Zeci de mii de euro pentru iniţierea unei afaceri

Tinerii care iniţiază o afacere şi creează întreprinderi mici şi mijlocii, cu accent pe cele cu profil non-agricol din mediul urban vor putea primi o finanţare sub  formă de pachete integrate în valoare de aproximativ 30.000 de euro din Fondul Social European şi/sau Inițiativa privind Ocuparea Tinerilor.

Liderii de sindicat participanți la seminar au precizat că nu cunoşteau facilităţile de care pot beneficia tinerii șomeri și s-au angajat să le promoveze în comisiile de dialog social.Confederaţia Sindicală Naţională Meridian continuă să sprijine combaterea șomajului în rândul tinerilor. Seminarul desfășurat în Regiunea de Dezvoltare Sud-Oltenia,  la Căciulata, judeţul Vâlcea, este al cincilea dintr-o serie de șapte seminarii pe care CSN Meridian le organizează pe parcursul acestui an în toate regiunile de dezvoltare ale României. Primul a avut loc în Regiunea de Dezvoltare Sud-Muntenia, la Sinaia, al doilea în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, la Slănic Moldova, al treilea în Regiunea de Dezvoltare Centru, la Poiana Braşov, iar al patrulea în Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, la Băile Felix.

Vizualizări: 238

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: