Baraj în pericol de prăbușire. Raed Arafat, la fața locului!

Șeful DSU a ajuns duminică dimineață la Roșia Montană pentru a evalua situația la fața locului. Acesta a declarat că au fost evacuate 268 de persoane. De asemenea, a fost chemat un expert pentru a da o soluție punerii în siguranță a barajului.

„După cum cunoașteți, ieri, în jurul orei 19:00 s-a primit prin 112 un apel că ar fi o problemă la nivelul barajului de la Roșia Montană, baraj care acumulează apă curată, deci nu vorbim de halde de steril sau alte substanțe. Colegii de la ISU și toate autoritățile, bineînțeles autoritățile locale care au fost implicate încă de la orele 16:00 verificând situația care a fost sesizată de un cetățean, au convocat Comitetul pentru Situații de Urgență. Am intrat în legătură cu ei și în final, după mai multe consultări, inclusiv cu domnul prim-ministru și cu ministrul Bode, decizia finală a fost de a evacua 268 de persoane din zona unde există un potențial de risc, până la stabilirea situației și a nivelului de risc”, a declarat Raed Arafat.

Explicațiile tehnice oferite de directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba, Vlad Sorin: „S-a format un con prin surparea galeriei de fund, care este din zidărie de piatră, barajul datând de mai bine de 100 de ani. Mica breșă care s-a format este în partea din aval a barajului, la circa 10 metri de luciul de apă. Înspre luciul de apă nu apărut nicio fisură".

Lacul are o suprafață de 40.000 mp și se află la o altitudine de 930 de metri. Autoevacuarea oamenilor a început în jurul orelor 03:00 – 04:00. Autoritățile au format echipe mixte care au mers din poartă în poartă la oameni și le-au explicat situația. Dacă localnicii nu doreau să se evacueze, aceștia trebuiau să semneze pe propria răspundere.

Vizualizări: 969

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: