Boureni în uniformă

Că Cristian Boureanu este un bourean, asta s-a mai spus în multe ocazii și deja nu mai e o știre, din moment ce pe dumisale chiar așa îl cheamă. De altfel, au consfințit-o și judecătorii, care, după incidentul cu polițiștii, i-au dat un mandat de arestare pentru 29 de zile. Dar ce ne facem cu polițiștii din același caz?

Zice o vorbă că ăla care tace rămâne filosof. Ei bine, polițiștii implicați în scandalul cu Boureanu au refuzat onoarea și au ales să fie polițiști. Din filmarea cealaltă, dată publicității chiar de ei, eu văd trei chestii:

1. Grămada aia de polițiști i se adresează și lui Boureanu și unui prieten al acestuia (prietenul fiind treaz și împăciuitor) la persoana a doua singular. Ba chiar cu o țărănie deosebită. Nu mă interesează ce face contravenientul sau infractorul. Când ești polițist, vorbește-i cu dumneavoastră și pe un ton echilibrat și calm, că reprezinți statul și legea, nu te iei în gură cu toți țăranii.

2. Apropo, polițiștii au, pe tot parcursul discuției, un ton războinic și mizerabil. Genul de ton și de discurs pe care, repet, nu-l folosește poliția, ci e mai degrabă auzit în certurile dintre interlopi. Amenințarea cu „îți fac dosar penal”, rostită în mod repetat, e de asemenea fabuloasă. Adică tu, polițistule, AMENINȚI pe cineva cu ORICE, chiar și cu dosarul penal? Fă-i-l și taci dreacu! Mai puțină vorbă, mai mult dosar penal, vă rugăm!

3. Țărănoiul de Boureanu îi dă un genunchi în testicule unui polițist pe care îl făcuse prost în mai multe rânduri, după care polițistul, într-un gest reflex și evident nervos, îi dă un pumn în ureche. Domnul Marian Godină, căruia de când merge la sală i-au migrat mușchii dinspre cerebel spre biceps, zice că reacția a fost normală și legală. Hai să mori tu, Marene! Așa face poliția, conform legii, se bate parte-n parte cu mine pe stradă? Eu zic că poliția trebuia să-i fi pus cătușele bețivului cu mult timp înainte, în loc să facă circ ca niște boi, și astfel se evita toată tărășenia. De altfel, Godină dă un text din lege în care se spune că în cazuri extreme e justificată folosirea forței, mai precis când delincventul se opune încătușării. Doar că n-a fost vorba de vreo intenție (măcar) de încătușare. În același text se spune că poți lovi, ca polițist, dar fără să-i pui pericol integritatea corporală. Din nou, mi se pare că legea n-a fost respectată, că ăsta i-a dat-o de l-a julit, că uite, zice doctorul că i-a cam fost afectată integritatea corporală.

PS - ați văzut, totuși, în ce hal de rupt de beat era slinosul de Boureanu? Eu aș interzice concentrații atât de mari pe alcool în sânge și dacă nu ești șofer. Bei ca scroafa, într-o țară în care marijuana (care te face plantă) e interzisă și alcoolul (care te face animal) nu? Atunci stai acasă. Când ieși în public atât de beat, pac, amendă, să nu mai faci data viitoare. Sau măcar să mai faci conștient că poți să iei amendă iar. Că altfel se ajunge la bătaie cu poliția sau chiar la altele mult mai grave, ceea ce nu ne stă-n caracter. Că așa e cu alcoolul, nu e ca și când n-ar ști cineva că te face dement și irațional.

Vizualizări: 432

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: