Boza: A fost un preţ record la certificatele de carbon

Complexul Energetic Oltenia este departe de riscul de intrare în insolvenţă, susţine preşedintele Directoratului, Sorin Boza. Acesta spune însă că sfârşitul de an va fi unul extrem de dificil, din cauza costurilor uriaşe ale certificatelor de carbon. La începutul săptămânii, preţul a trecut pentru prima dată de 18 euro/certificat.

Complexul Energetic Oltenia este obligat să cumpere certificate de carbon pentru a compensa poluarea pe care o produce prin arderea cărbunelui. La o producţie de 15 TW ar trebui să cumpere în jur de 15 milioane de certificate. „Estimăm un sfârşit de an foarte dificil din cauza creşterii preţului la certificatele de carbon. Pentru prima dată, preţul a trecut de 18 euro/certificat”, a spus managerul Sorin Boza la Acces TV.

Bugetul companiei a fost fundamentat pe un preţ de 7-8 euro/certificat, ceea ce l-a determinat pe deputatul PSD Mihai Weber să vorbească de un risc de insolvenţă la CE Oltenia. „Complexul Energetic Oltenia nu a fost niciodată în situaţia de a intra în insolvenţă. Pentru asta trebuie o perioadă destul de lungă de rezultate financiare negative şi nu suntem astăzi în această situaţie. Am încheiat şase luni cu un rezultat pozitiv, mic, dar pozitiv, cu un trend bun”, a spus Sorin Boza. Acesta a întărit afirmaţia, spunând că relaţia cu băncile creditoare este una foarte bună. „Nu suntem în insolvenţă, nu suntem aproape de insolvenţă, avem o relaţie bună cu toate băncile creditoare. În câteva zile o să afişăm pe site rezultatele oficiale la şase luni şi sper să închidem gura celor care îşi dau cu presupusul”, susţine managerul general al CEO.

Întrebat cum îşi explică afirmaţiile unora legate de insolvenţă, Boza a spus la postul de televiziune că: „Probabil nu le place liniştea, situaţia stabilă a unei companii care se respectă. Chiar nu înţeleg, de multe ori mă minunez şi eu”.

Vizualizări: 1,495

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: