Bustul poetului Grigore Vieru, la sediul CE Oltenia

Poetul Grigore Vieru din Republica Moldova are începând de duminică un bust şi la Târgu Jiu. Acesta este realizat de sculptorul Paul Popescu şi poate fi admirat în sala de la intrarea în sediul celei mai mari companii din Gorj, Complexul Energetic Oltenia. Societatea a dorit să marcheze prin acest gest faptul că se împlinesc o sută de ani de la Marea Unire.

Grigore Vieru a fost poetul care spunea că, dacă pentru unii este important să ajungă în Cosmos, el vrea doar să treacă Prutul, să îşi vadă patria mamă, România. A fost printre poeţii din Republica Moldova care i-a făcut pe românii de acolo să iubească limba română. A fost un om care a creat multe punţi de legătură între România şi Republica Moldova, dar destinul i-a fost frânt în 2009, când a murit în urma unui accident de circulaţie.

Poetul Grigore Vieru a devenit un prieten al minerilor în 2001, când a poposit în Gorj chiar de Ziua Minerului. Vasile Vulpe, fost angajat în minerit, acum pensionar, l-a cunoscut pe Grigore Vieru şi a organizat de-a lungul anilor mai multe evenimente dedicate acestuia.

Vasile Vulpe este şi cel care şi-a dorit foarte mult ca şi la Târgu Jiu să fie un bust al marelui poet Grigore Vieru şi a găsit înţelegere la fostul lui angajator. „Asociind anul centenar al Marii Uniri din 1918 cu numele celui care a fost un neobosit luptător pentru reîntregirea neamului românesc, în sediul central al CE Oltenia a fost amplasat un bust al distinsului om de litere, Grigore Vieru, în semn de respect şi deosebită preţuire pentru un adevărat prieten al românilor şi, în mod special, al gorjenilor”, arată CE Oltenia într-un comunicat.
Bustul lui Grigore Vieru a fost realizat de sculptorul Paul Popescu. „În deplină recunoştinţă faţă de  acest mare iubitor de neam românesc, se cuvine ca noi toţi să acordăm atenţia cuvenită pentru păstrarea memoriei lui Grigore Vieru – omul care consideră că face parte din elită prin faptul că vorbeşte, gândeşte şi simte româneşte”, mai arată CE Oltenia.

La dezvelirea bustului au fost prezenţi fiii lui Grigore Vieru, oameni de cultură, conducerea CE Oltenia şi reprezentanţi ai sindicatelor, politicieni.

Vizualizări: 808

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: