Câinele de salvare al Salvamont Gorj, specializat în Italia

Recco, câinele de salvare montană şi din avalanşă al Serviciului Salvamont Gorj, este aşteptat luni la Târgu Jiu. Acesta a finalizat pe data de 8 mai cursurile de specializare în Italia. Potrivit conducerii Salvamont Gorj, Recco îşi va susţine examenul în iarnă. Recco va putea să salveze vieţi, fiind instruit să depisteze victimele chiar şi la câţiva metri sub zăpadă. Recco este un câine din rasa Border Collie, care de aproximativ un an se află într-un program de acomodare cu muntele şi salvatorii. Câinele specializat în Italia va fi prezentat târgujienilor pe data de 1 iunie, în cadrul manifestărilor organizate cu prilejul Zilei Copilului.

În perioada 4-8 Mai 2016, în localitatea Villanders/ Villandro, din Tirolul de Sud, Italia, comisia de câini de salvare din cadrul CISA-IKAR, forul internaţional care reglementează intervenţia pentru căutare şi salvare în domeniul alpin, a organizat un curs de pregătire a câinilor tineri pentru căutare-salvare a persoanelor dispărute în mediul natural, respectiv căutarea cadavrelor în zona montană.

La această acţiune salvamontiştii români au fost prezenţi cu trei echipaje salvator/câine: Recco cu Taşcău Carlos din partea Serviciului Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Gorj; Dara cu Adi Sănduloiu din partea Serviciului Salvamont Argeş şi Crup cu Brecica Cristian Carol din partea Asociaţia Câinii S.A.R.Gugulania. „Cursul de căutare în teren montan şi căutare de cadavre este total diferit de ceea ce face el la pregătirea pentru salvarea din avalanşă. La instruirea din Italia au participat trei începători din România. Recco va sta la Rânca, însă va fi adus şi la misiuni în Târgu Jiu. Îl vom prezenta publicului pe data de 1 iunie, în cadrul acţiunilor organizate cu prilejul Zilei Copilului. Este un câine foarte blând, dar care este pregătit pentru acţiuni complicate”, a declarat Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Salvamont Gorj.

În cadrul Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România, prin cursul de brevetare organizat de către Comisia de avalanşe au fost atestate până în prezent 8 echipaje mixte salvator/câine pentru salvare/căutare în avalanşe, primele şi singurele de acest gen din ţara noastră. Prin participarea la acest curs se doreşte şi atestarea primelor echipaje mixte salvator/câine pentru căutare-salvarea persoanelor dispărute în mediul natural, respectiv căutarea cadavrelor în condiţii de teren accidentat specifice zonei montane. La specializare în Italia au participat echipaje canine din România, Norvegia, Marea Britanie, Italia, Austria, Germania, Elveţia, Croaţia şi Slovenia.

Vizualizări: 371

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: