Dezastru: Mii de hectare de viţă de vie distruse de brumă şi îngheţ

Dezastru în viticultura Gorjului! Peste 3000 de hectare de viţă de vie au fost compromise din cauza îngheţului şi a brumei căzute la sfârşitul săptămânii trecute. Viticultorii privesc cu lacrimi în ochi tarlalele cu via mănită şi spun că niciodată nu au suferit pagube mai mari ca anul acesta. Oamenii speră să fie sprijiniţi de stat cu ajutoare pentru calamităţi. Potrivit conducerii Direcţiei Agricole Gorj, bruma nu intră în categoria calamităţilor. Nu numai viticultorii au avut de suferit din cauza brumei şi a îngheţului, ci şi legumicultorii care s-au grăbit să-şi planteze răsadurile.

Aproximativ 4000 de hectare sunt cultivate cu viţă de vie, la nivelul judeţului Gorj. Cu toate acestea, producţia de struguri este compromisă din cauza brumei şi a îngheţului. În localităţi precum Teleşti, Băleşti şi Bălăneşti, via este afectată în proporţie de 100%. Specialiştii susţin că nu se mai poate face nimic pentru ca pagubele să fie diminuate. „Dacă în urmă cu câteva săptămâni speram că va fi un an bun în ceea ce priveşte producţia de fructe, pentru că aveam pomii în floare şi via pe rod, iată că natura ne joacă feste. În dimineaţa zilei de 27 aprilie, am avut brumă urmată de îngheţ, iar în mai multe localităţi din Gorj am avut temperaturi de până la minus 2,5 şi minus 3 grade. Cultura cea mai afectată este cultura viţei de vie. Din primele noastre calcule, pentru că pe perioada sărbătorilor nu am putut lua legătura cu toate comunele, via este afectată în procent de 85%. Sunt comune care au scăpat de această brumă ca de exemplu: Runcu, Godineşti, Tismana, Săcelu, dar sunt şi comune, precum: Teleşti, Băleşti, Bălăneşti care sunt foarte afectate, via fiind afectată în proporţie de 100%. Coardele nu sunt afectate, viţa de vie nu se va usca, dar anul acesta producţia de struguri este compromisă”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj.

Viticultorii, neputincioşi în faţa dezastrului
Viticultorii trec zilnic prin plantaţii şi privesc neputincioşi cum munca lor de un an de zile se duce pe apa sâmbetei. La Bălăneşti, localitate cu tradiţie în viticultură, oameni sperau să obţină 10-12 tone de struguri la hectare, însă acum se poate vorbi de cel mult 500 de kilograme de struguri/hectar şi asta doar în anumite zone. „Am avut atâtea speranţe în ceea ce priveşte producţia de struguri, dar ceea ce s-a întâmplat în dimineaţa zilei de 27 aprilie m-a făcut să trăiesc emoţii din astea nenorocite. Nici acum nu-mi vine să cred că s-a putut întâmpla o asemenea nenorocire. Estimam o producţie medie, nu mai amintesc de soiuri, de 12 tone pe hectar, iar la ora actuală nu putem vorbi de mai mult de 500 de kilograme pe hectar. În mare măsură bruma a distrus inflorescentele, nu mai vorbesc de lăstari. Din punct de vedere vegetativ via se reface, la anul viitor vom avea producţie normală, dar anul acesta producţia este compromisă în procent de peste 90%”, a declarat Vasile Cochină, viticultor din Bălăneşti.
Proprietarii de viţă de vie spun că niciodată nu s-au confruntat cu un astfel de dezastru. „Niciodată nu s-a mai întâmplat aşa ceva. Anul acesta este un an special, să nu uităm că în februarie am avut nişte temperaturi, în martie nişte temperaturi, în aprilie la fel, înainte de această brumă vegetaţia era foarte avansată, era cu cel puţin 2-3 săptămâni avansată faţă de un an normal. A mai fost într-un an, pe 4 mai, temperaturi de minus 5 grade, dar via nu a fost afectată, vegetaţia nu era pornită. Acum toată inflorescenta a fost la vedere, a venit curentul rece de minus trei grade a luat-o în plin şi n-a iertat nimic. Ăsta a fost principalul motiv: temperaturile ridicate din perioada trecută, bruma a găsit via formată”, a precizat Vasile Cochină.

Speră într-un ajutor de la stat
Potrivit viticultorilor, cheltuielile anuale pentru întreţinerea viei nobile se ridică la 10.000-15.000 de lei/hectar. În cazul viei hibrid, cheltuielile anuale sunt estimate la 6.000-8.000 de lei/hectar. Oamenii speră ca statul să-i sprijine financiar pentru diminuarea pagubelor. „Toată munca noastră din acest an s-a dus pe apa sâmbetei, dar vom merge înainte. De recuperat, pierderea din acest an nu se mai poate recupera, pentru că via este terminată. Ar fi cazul să ne ajute cu ceva statul. N-a fost numai brumă, a fost îngheţ la sol. Pe timpurile trecute îngheţul la sol se despăgubea ori anul ăsta a fost la fel, brumele nu se despăgubeau, dar îngheţul la sol ar trebui despăgubit. Statul ar trebui să intervină pentru că nu în toată ţara s-a întâmplat la fel. Viticultura din judeţul Gorj este la pământ”, a declarat Vasile Cochină.
Conducerea Direcţiei Agricole spune că a informat ministerul privind situaţia viticultorilor gorjeni. „Noi am anunţat ministerul despre aceste pagube care sunt la nivelul judeţului, dar din păcate bruma nu intră la calamităţi”, a declarat Dan Tănăsescu.
PAGUBE
Nu mai viticultorii au avut de suferit din cauza brumei şi a îngheţului, ci şi legumicultorii care s-au grăbit să-şi planteze răsadurile. „Am avut temperaturi pozitive de 20-25 de grade, lumea s-a grăbit să pună în pământ şi tot ce s-a pus în grădini: castraveţi, dovlecei, fasole, răsaduri nu mai există. Dacă aici, răsadurile se pot planta din nou, în cazul viţei de vie nu se mai poate face nimic. Imediat ce se îndreaptă vremea vom merge să facem un sondaj şi pe pomicultură. Se pare că şi acolo avem ceva pierderi, dar nu aşa de mari ca în cazul viţei de vie”, a precizat directorul Tănăsescu.

Vizualizări: 4,950

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: