Când se pot planta afară răsadurile de castraveți!

Plantarea răsadurilor de castraveți în aer liber trebuie să țină cont de o serie de aspecte importante. Perioada de plantare a castraveților trebuie să țină cont de soiul sau hibridul ales, dar și de perioada în care recoltați și de mediul de cultură.

Răsadurile de castraveți crescute în condiții optime sunt un pas înainte pentru asigurarea unei recolte bogate de legume. Următoarea etapă presupune plantarea acestora în câmp, procedură ce necesită cunoașterea momentelor optime, precum și maniera în care aceasta se realizează.

Perioada de plantare a răsadurilor de castraveți în grădină depinde de mai mulți factori: regiune, vreme, starea răsadurilor, locul de cultivare.

Castravetele este o cultură iubitoare de căldură. Preferă atât aerul, cât și solul cald, așa că procedura de transplantare nu trebuie grăbită. Dacă sunt plantate în sol rece, răsadurile nu vor crește și vor începe să se îmbolnăvească.

Se recomandă plantarea răsadurilor de castraveți în câmp deschis numai după ce temperatura aerului crește la 18-20°C în timpul zilei și nu scade sub 15°C noaptea, iar solul se încălzește până la 13-16°C.

În România, momentul aproximativ de plantare a răsadurilor de castraveți se încadrează în următoarele perioade: după  jumătatea lunii mai în câmp deschis, fără protecție suplimentară și între 20 iunie – 15 iulie pentru ciclul II de castraveți.

De la răsărire și până la plantarea răsadurilor de castraveți într-un loc permanent, trec, de obicei, circa 20 de zile (minimum 12-15 zile). Înainte de plantare, răsadurile ar trebui să aibă o tulpină puternică de 10-20 cm înălțime, cu internoduri scurte, un sistem radicular bine dezvoltat și 3-4 frunze dense de culoare verde închis.

Cu o săptămână înainte de plantare în câmp sau grădină, începe călirea răsadurilor de castraveți. Pentru a face acest lucru, lotul de răsaduri se scoate afară și se amplasează într-un loc ferit de vânt și lumina directă a soarelui, mai întâi pentru o perioadă scurtă de timp, iar apoi în fiecare zi, crescând durata de ședere în condițiile de afară. Datorită călirii, plantele se obișnuiesc treptat cu noile condiții de creștere.

Vizualizări: 2,075

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: