Cariera Husnicioara ar putea furniza cărbune pentru sârbi

Activitatea Carierei Husnicioara, din Mehedinţi, s-ar putea restrânge din acest an, situaţia nefiind încă clarificată. Șeful carierei și sindicaliștii de la Husnicioara au avut luni, 20 martie, o discuție pe această temă cu directorii din CE Oltenia care le-au spus că situaţia carierei „rămâne în analiză”, asta în condițiile în care au anunțat deja o reducere a activității la această unitate. Sindicaliștii vorbesc de posibilitatea încheierii de către CE Oltenia a unui contract cu sârbii, iar materia primă să fie asigurată inclusiv de la cariera mehedințeană.

Conducerea CE Oltenia vorbește de restrângerea activității la UMC Husnicioara de câteva luni și se pare că încă nu a găsit o soluție pentru ca această unitate să aibă activitate la parametrii normali. În momentul de față, cariera asigură materia primă pentru Termocentrala Turceni, dar și pentru Colterm Timișoara, aceste două contracte asigurând activitate în carieră până la finalul lunii aprilie. Ce se întâmplă din luna mai, nu se cunoaște. Șefii din CE Oltenia le-au spus sindicaliștilor de la Husnicioara că încă analizează situația. Le-au mai spus și despre premisele încheierii unui contract cu vecinii de peste Dunăre, din Serbia, care ar putea scoate din impas cariera. CE Oltenia a mai avut un contract cu sârbii care s-a lăsat cu plângeri penale și anchete DNA. „A rămas în analiză, ca să spun așa. E o discuție legată de un contract cu sârbii, dar oamenii nu doresc să facă decât fără intermediari. Discuțiile ar fi ca din lunile august-septembrie să înceapă livrările. Ar fi vorba de 1,7 milioane de tone și ar da posibilitatea ca jumătate din cantitate să se dea și de către cele două cariere din Motru. Domnul Boza a spus că așteaptă oferta, deși cred că și dumnealor ar trebui să facă ceva”, a declarat Paul Constantinescu, lider sindical la Cariera Husnicioara.

CE Oltenia: Husnicioara nu se închide! 

Conducerea CE Oltenia a vorbit despre soarta acestei cariere. Discuțiile se referă la restrângerea activității de la UMC Husnicioara. Asta ar putea însemna inclusiv reduceri de personal. „Husnicioara, la momentul acesta, este o carieră care are probleme de desfacere a cărbunelui. Sperăm ca pe parcursul anului acesta și anului viitor să găsim noi beneficiari de cărbune astfel încât această carieră să-și desfășoare activitatea de producție. S-ar putea ca activitatea acestei cariere să fie restrânsă, din lipsă de beneficiari. Cariera nu va fi închisă”, a declarat Daniel Antonie, membru în Directoratul CE Oltenia. „Mesajul să fie clar, nu se închide!”, a completat managerul CE Oltenia, Sorin Boza.

Vizualizări: 1,569

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: