Sindicatele și administrația CEO s-au înțeles! Ce au semnat!

Cele patru federații din Complexul Energetic Oltenia și administrația companiei au căzut de acord și au semnat un act adițional la actualul Contract Colectiv de Muncă, în care sunt prevăzute facilitățile obținute la negocierile din ultima lună. Luni dimineață, administrația și sindicatele vor semna prelungirea actualului CCM până la 31 martie 2018. Un lucru e sigur: veniturile oamenilor vor crește, dar salariile au rămas la fel! Totodată, vor fi declanşate negocieri pentru o nouă grilă de salarizare, pentru eliminarea salariilor mici.

Începând cu 1 aprilie 2017, minerii și energeticienii au tichete de masă de 15 lei, cotă de cărbune de 500 de lei, două prime de 1.000 de lei și una de 950 de lei, sâmbete și duminici plătite 87% și ziua de naștere - zi liberă plătită. Adiționalul care prevede aceste beneficii a fost semnat vineri, 17 martie, la 19.00. Trei dintre federații acceptaseră deja să semneze contractul, însă liderii Federației Naționale Mine Energie (FNME) au cerut termen pentru consultarea membrilor.

Cu ce a plusat FNME

Membrii de sindicat ai FNME au decis să semneze doar dacă aceste bonusuri obţinute o să fie trecute într-un act adițional la Contractul Individual de Muncă al fiecărui salariat. FNME a mai cerut Directoratului CEO următoarele: stabilirea programului de lucru pe anul în curs; în a doua jumătate a lunii octombrie 2017, se va face distribuirea rezervei la fondul de salarii, generată de programul de lucru, către salariații din primul sfert al intervalului de salarizare a fiecărei meserii/funcții, începând cu data de 01.11.2017; respectarea avizelor și a CCM privind grupa de muncă pentru salariații S.E. Rovinari; reevaluarea programului de concedieri colective astfel încât să se evite disponibilizarea salariaţilor care nu sunt acoperiți de prevederile OUG 36/2013, iar în situația în care, prin alte criterii nu se poate realiza numărul stabilit, cei vizați să beneficieze de plăti compensatorii eșalonate în funcție de data când îndeplinesc condiții de pensionare.

„Solicitările FNME au fost acceptate și implementate în actul adițional, iar luni, 20 martie 2017, ora 8.00, va fi semnat și asumat oficial de administrația CE Oltenia și reprezentanții federațiilor sindicale”, a anunțat FNME.

Îi mulţumesc lui Boza

Sindicaliştii FNME au un cuvânt de apreciere şi pentru managerul CEO, Sorinel Boza, „pentru deschiderea și înțelepciunea de care a dat dovada pe tot parcursul negocierilor CCM”. „Ce s-ar fi întâmplat dacă şi noi, liderii F.N.M.E., ne-am fi declarat de acord cu administrația încă din data de 09.03.2017, cum au făcut-o cei din Federaţia «Univers», când administrația a venit cu propunerea sa acorde prime doar 800 lei de fiecare eveniment, tichete de masa 12 lei, și cam atât. Trebuie să știți cu toții că FNME n-a intenționat nici un moment să nu semneze acest act adițional, lăsând salariații CE Oltenia fără protecția unui CCM, cum s-a întâmplat în anul 2015, când SMEO a semnat acorduri și asta se intenționa de către ei și acum în cazul în care FNME nu semna, ci dimpotrivă am făcut ceea ce ar trebui sa facă orice sindicalist care are habar de tehnica negocierilor pentru a maximiza șansele de îmbunătățire a câștigurilor salariaților. (…) Trebuie amintit faptul că pentru prima dată un Director General a participat la toate ședințele de negociere ale CCM, ceea ce în trecut nu s-a întâmplat! Tot pe această cale trebuie să-i mulțumim cu toții domnului Director General Sorin Boza, pentru deschiderea și înțelepciunea de care a dat dovada pe tot parcursul negocierilor CCM”, susţin sindicaliştii FNME.

Vizualizări: 7,831

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: