Cariera Roșia, blocată în trei luni. “Mii de salariați vor fi trimiși in șomaj tehnic”

Cea mai mare și cea mai profitabilă carieră minieră din Complexul Energetic Oltenia va fi blocată în următoarele trei luni, avertizează Sindicatul Liber EMC Roșia, care a trimis o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă. Patru excavatoare de mare capacitate sunt blocate de ani buni, urmând ca și celelalte să fie oprite.

“Ținem să atragem atenția că, în cazul în care nu se intervine în regim de urgentă, Cariera Roșia în următoarele 3 luni va fi blocată definitiv din lipsa fronturilor de lucru”, susține Cristi Lădaru, președintele sindicatului.

Sindicaliștii spun că locurile lor de muncă depind de defrișarea unei păduri. “Toți salariații Carierei Roșia așteaptă de aproape un an începerea exproprierilor (defrișărilor) celor 108 hectare de pădure care asigură pe viitor fronturi de lucru, locuri de muncă și implicit cărbunele necesar funcționarii Termocentralei Rovinari, dar și stabilitatea Sistemului Național de Energie. Așteptarea noastră este în zadar și a ajuns la limită”, se arată în Scrisoarea deschisă.

Hotărârea de guvern pentru extinderea Carierei Roșia a fost aprobată în iunie anul trecut, dar de atunci nu s-a tăiat niciun copac, blocajul fiind la Ministerul Mediului, spun sindicaliștii. Ministrul Mediului a fost acum câteva săptămâni la Cariera Roșia și au fost făcute promisiuni pentru deblocarea situației.

“Noi, sindicatele din CE Oltenia avem speranța că, în viitorul apropiat, atât cariera Roșia, dar și celelalte cariere miniere care sunt blocate din aceeași cauză, se vor debloca și vom extrage cantitatea necesară de cărbune pentru buna funcționare a termocentralelor din Oltenia. Reamintim tuturor factorilor de decizie de la nivelul Guvernului României că, în cazul în care nu se vor lua decizii în regim de urgență, Sistemul Național de Energie va fi pus în pericol, din cauza lipsei materiei prime (cărbunelui) pentru termocentralele din Oltenia și mii de salariați vor fi trimiși in șomaj tehnic”, se arată în documentul semnat de Lădaru.

Vizualizări: 4,543

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: