„Casa Gănescu” trece la guvern. Proiectul, în dezbatere publică!

Un proiect de Hotărâre privind înscrierea în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale a imobilului „Casa Gănescu” din Târgu Jiu, pentru stabilirea sediului Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi”, este în dezbatere publică. În această clădire va fi amenajat viitorul muzeu Brâncuşi.

Proiectul de hotărâre este în dezbatere publică până pe 31 martie. Clădirea aparţine Consiliului Judeţean Gorj, care a fost de acord cu transferul către guvern, în vederea amenajării Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi”.

 Clădire veche de sute de ani

Imobilul datează din anul 1790 şi a aparţinut slugerului Barbu Gănescu, de aici şi numele lui. Mai mult decât atât, „Casa Gănescu” poartă amprenta lui Constantin Brâncuşi, fiind imobilul în care marele artist a locuit în perioada 1937-1938, când a realizat la Târgu Jiu Ansamblul „Calea Eroilor”, compus din operele Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Coloana Fără Sfârşit.

În curtea imobilului sunt amplasate câteva opere de artă ce poartă semnătura lui Constantin Brâncuşi, ce stau mărturie perioadei în care acesta a locuit acolo şi totodată accentuează importanţa şi valoarea culturală şi istorică a „Casei Gănescu”, după cum se arată în nota de fundamentare.

Clădirea este la kilometrul zero al municipiului şi are o curte de circa 1.500 mp.

Vor fi expuse imagini 3D ale operelor

Potrivit legii pentru înfiinţarea Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi”, instituţia are ca scop reunirea tuturor lucrărilor marelui artist într-o expunere de tip „virtual cu imagini 3D de tip digital”, iniţierea şi elaborarea de lucrări şi programe de cercetare asupra operei şi vieţii lui Constantin Brâncuşi, identificarea şi alcătuirea unui repertoriu al lucrărilor marelui artist aflate pe teritoriul României şi în străinătate şi organizarea de expoziţii temporare, prin expunerea acestora în muzeu, cu acordul deţinătorilor.

Alte obiective ale muzeului sunt: organizarea unei secţiuni „Atelier ambient”, acordarea de sprijin de specialitate autorităţilor locale şi entităţilor cu drept de administrare în vederea protejării şi conservării Ansamblului Monumental Calea Eroilor, organizarea unui departament de documentare-bibliotecă care să conţină colecţii de cărţi, publicaţii, cataloage cu bibliografia exhaustivă privind viaţa şi opera lui Constantin Brâncuşi, publicarea de studii, cataloage şi albume, crearea unei secţii de pedagogie muzeală pentru copii, iniţierea de tabere de sculptură.

Muzeul are mai multe atribuţii, între care: colecţionarea de documente şi mărturii cu privire la biografia şi personalitatea lui Brâncuşi, stabilirea de relaţii parteneriat public-privat, efectuarea de studii în ţară şi străinătate, organizarea de conferinţe, editarea şi publicarea de studii.

Vizualizări: 444

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: