Investiţie care ajută crescătorii de animale

Primarul din Turburea, Ion Bîrcă, a spus că are în lucru o investiţie care îi va ajuta pe fermierii din localitate, dar şi din comunele vecine. „Avem în derulare o investiţie pe Banca Mondială de vreo 15 miliarde în bani vechi, o groapă de gunoi de grajd. Un lucru bun pentru cetăţenii comunei Turburea, pentru cei din satele învecinate. Ştim foarte bine că APIA nu va mai da subvenţii crescătorilor de animale până nu vor avea contract cu o groapă de gunoi de grajd”, a spus Ion Bîrcă.

Potrivit primarului din Turburea, investiţia nu produce disconfort localnicilor, fiind la distanţă de case. „Groapa de gunoi de grajd va fi amplasată chiar în mijlocul comunei, la o distanţă de 500 de metri de ultima casă. Sunt respectate standardele, că altfel nu puteam primi finanţare”, a precizat Bîrcă.

Fermierii care beneficiază de subvenţii agricole trebuie să respecte o serie de norme de mediu. Printre aceste reguli se numără şi perioada de interdicţie pentru aplicarea gunoiului de grajd pe terenul agricol, conform documentelor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Această perioadă este definită prin intervalul de timp în care temperatura medie scade sub valoarea de 5 grade C. Gunoiul de grajd se administrează de regulă toamna, la lucrarea de bază a solului (arătura cu întoarcerea brazdei), în condiţii meteorologice favorabile, în special pe timp noros şi cu vânt slab.

De asemenea, fermierii trebuie să se asigure să nu depăşească cantitatea de 170 kg azot/ha provenit din aplicarea îngrăşămintelor organice pe terenul agricol în decursul unui an.

Nerespectarea de către fermieri a normelor de mediu conduce la aplicarea sancţiunilor administrative de reducere a plăţilor sau excluderea de la plată pentru unul sau mai mulţi ani, după caz.

Vizualizări: 937

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: