Cât de aproape va trece asteroidul gigantic care se apropie de Pământ!

Giganticul asteroid 2024 ON, de dimensiunea unui zgârie-nori, va trece foarte aproape de Pământ. Acesta  se află marți lângă planeta noastră la o distanță de 2,6 ori față de cea dintre Pământ și Lună.  

Un asteroid „potențial periculos” de dimensiunea unui zgârie-nori trece pe lângă Pământ marți, 17 septembrie 2024, a anunțat NASA. Asteroidul, de dimensiunea unui zgârie-nori, numit 2024 ON, are un diametru estimat de la 220 până la 480 de metri și va trece pe lângă Pământ cu 31.933 km/h.

La cea mai mare apropiere, asteroidul se va afla la aproximativ 1 milion de kilometri de Pământ, de aproximativ 2,6 ori distanța medie dintre Pământ și Lună. După standardele cosmice, aceasta este o marjă incredibil de strânsă, dar suficient de departe încât niciun pământean să nu își facă griji cu privire la roca spațială.

NASA consideră orice obiect spațial care se află la o rază de 193 de milioane de km de Pământ ca fiind un „obiect apropiat de Pământ” și clasifică orice obiect mare aflat la 7,5 milioane de km de planeta noastră drept „potențial periculos”.

NASA urmărește locațiile și orbitele a aproximativ 28.000 de asteroizi, pe care îi monitorizează cu Sistemul de alertă pentru impact terestru de asteroizi (ATLAS), o serie de patru telescoape care efectuează o scanare a întregului cer nocturn la fiecare 24 de ore.

NASA a estimat traiectoriile tuturor acestor obiecte apropiate de Pământ până dincolo de sfârșitul secolului. Practic, Pământul nu se confruntă cu niciun pericol cunoscut din cauza unei coliziuni apocaliptice cu vreun asteroid în cel puțin următorii 100 de ani, potrivit NASA.

Totuși, dacă 2024 ON ar lovi Pământul, nu ar provoca un eveniment cataclismic precum asteroidul ucigător de dinozauri de 12 km care a lovit Pământul acum 66 de milioane de ani.

Pentru cei interesați să urmărească cursul asteroidului 2024 ON pe măsură ce trece pe lângă planeta noastră, Virtual Telescope Project arată o transmisie live a traseului său încă din 15 septembrie, când obiectul a devenit vizibil în emisfera nordică.

Galerie foto


Vizualizări: 1,088

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: