Cât var se folosește la dezinfectarea solului și cum se aplică!

Cea mai folosită metodă de a dezinfecta solul este ce cu var stins. Pentru a calcula cantitatea de var necesară pentru 100 m2 de sol, este important să ținem cont de concentrația de var pe care dorim să o obținem. 

Varul stins poate fi folosit pentru a îmbunătăți caracteristicile solului. Acesta ajută plantele și le protejează împotriva umidității excesive (din sol sau aer), are efect dezinfectant si îmbunătățește calitatea pământului.

Pentru o suprafața de 10 metri pătrați, o sa ai nevoie undeva la 2 kg de var praf sau var stins. Poți incorpora varul în pământ cu ajutorul unei sape sau a unei motosape.

După ce ai făcut aceasta operațiune, trebuie sa știi ca solul poate fi deja însămânțat. Viitoarele plante vor fi protejate si de anumite ciuperci din pământ, cauzatoare de boli.

Atunci când aplicăm varul pe sol, este recomandat să ne asigurăm că acesta este distribuit uniform pe toată suprafața. Pentru a obține cele mai bune rezultate, putem utiliza un dispozitiv de aplicare a varului sau putem utiliza metode tradiționale, precum aplicarea manuală.

Există mai multe modalități de a aplica varul în solarii. 

Aplicarea directă a varului este cea mai simplă metodă și constă în răspândirea varului pe suprafața solului. Este important ca varul să fie bine amestecat cu solul pentru a asigura o distribuție uniformă. După aplicare, varul poate fi udat pentru a se dizolva și a pătrunde în sol.

Înaintea acestei operațiuni este necesar să pregătiți solul în solar. Asigurați-vă că solul este curat și nivelat, eliminând eventualele resturi vegetale sau pietre. De asemenea, este recomandat să aerisiți solul prin săpare.

Pe sol se încorporează varul stins și se amestecă cu solul. Pe pereții solarului, varul trebuie făcut cu apă și pulverizați pereții pentru a distruge eventual ouăle insectelor.

După ce ați aplicat varul, lăsați solarul să se usuce complet înainte de a introduce plantele. Aceasta poate dura câteva zile, în funcție de condițiile de umiditate și temperatură. În timpul uscării, asigurați-vă că solarul este bine ventilat pentru a evita acumularea de umiditate. 

Amestecarea varului cu compost poate fi o practică utilă în grădinărit, deoarece varul poate ajuta la reglarea pH-ului solului. Varul, sau hidroxidul de calciu, este alcalin și poate fi folosit pentru a neutraliza solurile acide. Compostul, pe de altă parte, este o sursă excelentă de substanțe organice și nutrienți pentru plante.

Vizualizări: 3,650

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: