În ce perioadă se seamănă răsadurile pentru primăvară!

Gospodarii au început deja să se pregătească pentru noul sezon de grădinărit. Primele semințe au început să fie plantate încă din ianuarie pentru solariile încălzite iar acum se seamănă pentru culturile de primăvară.

Înainte însă de a începe semănarea în pahare, ghivece și jardiniere de pervaze, ar trebui să ții cont de unele lucruri. Momentul optim de semănat depinde de mai mulți factori: lumină, căldură, cât de repede vrei să obții recolta etc.

Pentru cei care au sere și solarii încălzite răsadurile s-au plantat deja din ianuarie. Dar dacă nu plantezi în seră încălzită, răsadurile nu vor putea fi plantate în solar mai devreme de începutul lunii aprilie. Prin urmare, va trebuie să le semeni în casă începând din luna februarie.

Un răsad de calitate are nevoie de 6 săptămâni înainte de a fi transplantat în seră sau grădină. Dacă nu are suficientă lumină naturală și căldură, procesul poate fi mai lung.

Roșiile, ardeii, vinetele sau castraveții pot fi plantate direct în grădină începând de la sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai. Prin urmare, pentru această operațiune se poate începe plantarea semințelor în casă începând cu 1 martie.

Vinetele și ardeii se seamănă prima dată, deoarece au nevoie de o perioadă mai mare să încolțească și să crească. Roșiile și castraveții răsar și cresc repede, prin urmare semănarea se va decala cu 1-3 săptămâni față de ardei și vinete.

Semănați răsadurile doar pe pervazurile cu orientare sudică, sud-estică, sud-vestică. Acolo vor avea suficientă lumină naturală să crească viguroase fără să se alungească.

Calculați bine momentul semănării în casă și momentul plantării răsadurilor la locul definitiv. Dacă stau prea mult în casă, răsadurile se vor alungi, vor stagna din creștere și vor fi dispuse riscului apariției unor boli.

În concluzie, pentru obținerea răsadurilor poți semăna în februarie, dacă ai seră neîncălzită sau solar sau în martie, dacă vrei să plantezi răsadurile direct în grădină. Răsadurile semănate în luna martie vor crește mult mai repede și mai bine, decât cele semănate iarna, când zilele sunt mici și lumina insuficientă.

Dacă condițiile de care dispui în casă nu sunt tocmai ideale poți începe semănatul mai devreme. 

Vizualizări: 18,735

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: