Câte calorii consumi atunci când dormi!

Chiar și atunci când dorm, oamenii ard calorii, aspect care pe mulți îi surprinde. Somnul necesită mult mai puțin consum de energie decât cele mai multe activități din timpul zilei dar este totuși o perioadă activă pentru creier și pentru alte procese din organism.

Nu există însă o regulă în acest sens pentru că numărul exact de calorii arse în timpul somnului depinde de o interacțiune complexă între somn, dietă, exerciții fizice și alte variabile. Dacă aveți probleme cu gestionarea greutății sau cu nivelul de energie, o înțelegere a factorilor ce influențează metabolismul vă poate ajuta să vă recâștigați controlul asupra sănătății.

Ca un număr foarte aproximativ, ardem în jur de 50 de calorii pe oră în timp ce dormim. Cu toate acestea, fiecare persoană arde o cantitate diferită de calorii în timpul somnului, în funcție de rata metabolismului bazal (BMR).

Rata metabolismului bazal se referă la energia necesară pentru funcțiile esențiale, cum ar fi respirația, circulația, reglarea temperaturii, precum și creșterea și repararea celulară.

În cazul celor mai mulți oameni, rata metabolică bazală reprezintă aproximativ 80% din totalul caloriilor arse într-o zi. Creierul însuși arde glucoza pentru energie, reprezentând aproximativ 20% din caloriile consumate în stare de repaus.

Somnul este un moment în care organismul se repară și se regenerează. Pentru a face acest lucru mai eficient, temperatura corpului scade, respirația încetinește, iar metabolismul scade.

În medie, cei mai mulți oameni ard cu aproximativ 15% mai puține calorii în timpul somnului, comparativ cu rata metabolică bazală din timpul zilei.

Rata metabolismului bazal variază de la o persoană la alta, în funcție de o serie de factori, dintre care doar unii pot fi modificați:

    Înălțimea și greutatea. Cu cât corpul unei persoane este mai mare, cu atât organismul acesteia are nevoie de mai multe calorii pentru a funcționa.

    Condiția fizică. Mușchii ard mai multe calorii decât grăsimea, astfel încât persoanele care sunt în formă și active în mod regulat ard mai multe calorii, chiar și în stare de repaus.

    Genul. Bărbații au, în general, o rată a metabolismului bazal mai mare.

    Vârsta. Copiii în creștere au un metabolism mai ridicat, dar nevoile metabolice scad pe măsura înaintării în vârstă.

    Regimul alimentar. Respectarea unei diete sănătoase poate ajuta la gestionarea compoziției grăsimii corporale.

    Calitatea somnului. Calitatea slabă a somnului și somnul insuficient au un efect dăunător asupra metabolismului.

    Rasa. Unele studii arată că afro-americanii pot avea un BMR mai mic în mod natural.

    Moștenirea genetică. Aceasta poate influența metabolismul într-o anumită măsură.

    Hormonii și unele probleme de sănătate. Sarcina, alăptarea, menopauza, hipotiroidismul sau hipertiroidismul și alte afecțiuni pot crește sau scădea rata metabolismului bazal. Consultați-vă medicul în cazul în care bănuiți că o anumită afecțiune ar putea să vă afecteze metabolismul.

Din moment ce ardem mai multe calorii atunci când suntem treji, nu este surprinzător faptul că săritul peste o noapte de somn ne face să ardem temporar mai multe calorii. Cu toate acestea, studiile au arătat că, pe termen lung, o lipsă cronică de somn este legată de obezitate.

Vizualizări: 875

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: