Caută investitori în viticultură şi pomicultură la Bălăneşti

Autorităţile locale din Bălăneşti - Gorj caută investitori care să dezvolte pe raza localităţii plantaţii de viţă de vie şi pomi fructiferi, pentru că zona se pretează la astfel de culturi. Primarul nu este la prima încercare de acest gen. În anul 2014, investitori din Italia şi Spania au dorit să concesioneze staţiunea pomicolă, dar nu s-a concretizat nimic.

Cei care s-au opus atunci venirii investitorilor străini în Bălăneşti au fost chiar cetăţenii care nu au dorit să-şi concesioneze terenurile sau plantaţiile. Primarul din localitate nu a înţeles decizia oamenilor, mai ales că o mare parte din pământuri sunt nemuncite.

Puţini sunt cei care care îşi îngrijesc plantaţiile de viţă de vie şi au producţie pe măsură. "Cea mai mare problemă a comunei Bălăneşti este faptul că UAT-ul nu dispune de terenuri pe care să le putem pune la dispoziţie investitorilor care vor să facă aici plantaţii de viţă de vie şi pomi fructiferi. Este singurul lucru care ar merge în zonă, pentru că permite şi solul. Când au venit italienii şi spaniolii în 2014 ca să concesioneze staţiunea pomicolă aflată în administrarea Agenţiei Domeniului Statului, oamenii s-au opus pentru că terenul este al lor şi nu au vrut să îl concesiuneze. Este păcat, pentru că unii nici nu le muncesc, dar nici nu vor să le dea", a precizat Ovidiu Pungan, primarul din Bălăneşti.

Pungan nu renunţă la acest proiect şi va încerca să discute cu oamenii pentru a-i convinge să se organizeze în asociaţii şi să accepte investitori din alte zone ale ţării sau chiar de peste hotare. "Noi de obicei facem şedinţe pe sate iarna, pentru că oamenii au timp atunci să vină să discutăm. Avem probleme în zonă şi cu titlurile de proprietate şi nici nu sunt asociaţii. Vreau să le explic faptul că, dacă ar fi constituite asociaţii de proprietari, ar fi mai simplu să se asocieze cu străinii, să facă parteneriate şi să facem ceva în comună. Putem face în felul acesta locuri de muncă. Altă soluţie nu avem. Acum că vine iarna o să facem iar întâlnirile cu cetăţenii", a mai spus Ovidiu Pungan.

Vizualizări: 2,206

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: