Produsele din carne de vacă Angus făcute la Schela, declarate "produse montane"

Munca de cinci ani a unui fermier din comuna Schela a fost apreciată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Şapte dintre produsele realizate de acesta în carmangeria proprie din satul Gornăcel au fost declarate "produse montane". Este vorba de cârnaţii grill Angus, cârnaţii picanţi Angus, pastrama Angus, salamul montan Angus, parizerul Angus, burger-ul Angus şi pasta de mici Angus.

Vasile Popescu din satul Gornăcel creşte animale de când se ştie. Până acum şase ani avea în gospodărie numai bălţată românescă, dar pentru că nu avea piaţă de desfacere pentru lapte şi carne a renunţat. Atunci a cumpărat pentru prima dată vacă de carne, rasa Angus, şi a ajuns acum să aibă 200 de capete în ferma pe care o are în comuna Schela. "Este cea mai bună alegere pe care am făcut-o. În primul rând afacerea cu bălţata românesacă nu ne aducea profit prea mare. În altă ordine de idei, vitele din rasa Angus păşunează o jumătate de an în gol alpin, ceea ce pentru noi este foarte bine, că valorifică bine iarba", a precizat Vasile Popescu.

Afacerea pare una destul de profitabilă, dacă luăm în calcul faptul că, în câţiva ani, fermierul a deschis carmangerie proprie, vinde viţei şi viţele şi acum munca i-a fost recompensată şi de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. "Am deschis o carmangerie în satul Gornăcel, unde pregătim produse din carne de vacă Angus, dar avem şi la vânzare. Avem şi câţiva angajaţi care lucrează în fermă şi carmangerie. Vreau să vă spun că, în aceşti ani, am reuşit să mai facem în Gorj încă două nuclee de vite Angus. Este vorba de Bumbeşti-Jiu şi Fărcăşeşti, acolo unde doi fermieri au cumpărat viţele şi viţei pentru reproducere de la noi. Nu poate decât să ne bucure acest lucru", a spus fermierul gorjean.

În acest moment, produsele din carne de vacă Angus ajung în câteva restaurante din Târgu Jiu şi Piteşti, însă producătorii din Schela au planuri mari pentru viitor. "Carnea de vacă Angus este mai scumpă decât restul cărnii. Cei care o folosesc ştiu asta, dar şi calitatea este superioară faţă de restul cărnii din comerţ. Noi intenţionăm să deschidem un magazin în Târgu Jiu cu produsele noastre, pentru că am băgat în alte centre comerciale, dar clienţii preferau ce era mai ieftin. Deja avem spaţiul şi acum îl amenajăm. Cred că într-o lună o să deschidem. În prezent dăm carne şi produse la câteva restaurante din Târgu-Jiu şi Piteşti. Avem şi două proiecte de fonduri europene în derulare pentru a ne extinde. Unul dintre ele este în valoare de 900.000 de euro", a mai spus Vasile Popescu.

Începând cu data de 21.10.2019, operatorul economic cu sediul în satul Gornăcel are dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultative "produs montan" pentru şapte preparate. Producătorul pregăteşte acum un lot de produse pentru a le prezenta în capitală.

Galerie foto




Vizualizări: 3,248

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: