Cavourile-vilă ale romilor din Scoarța, demolate

Cavourile romilor din satul Pișteștii din Deal al comunei gorjene Scoarța vor fi demolate. Arhiepiscopia Craiovei a reacționat prompt după o anchetă de presă și a cerut Primăriei Scoarța stoparea lucrărilor la un cavou care urma să fie cât o vilă cu etaj, punând în umbră inclusiv biserica. Potrivit publicației gorjnews.ro, cavoul ar fi al familiei omului de afaceri Ion Bîrcină, zis Dan Goeru.

Biserica din Pișteștii din Deal este înconjurată de tot felul de construcții care țin loc de morminte, unele cu aspect de vilă, altele de coteț. Pentru că morții sunt la suprafață, nu în pământ, vara mirosul este insuportabil, spun localnicii. GorjNews a publicat o anchetă pe această temă, însoțită de mai multe fotografii. „Localnicii m-au rugat să vin în zonă pentru a vedea blocul-cavou pe care și-l face, fără niciun fel de aprobări, multimiliardarul Ion Bârcină. Dinapoia construcției megalomanice, biserica – un fleac vechi de câteva secole – nu se mai zărește”, scrie GorjNews.

Primăria Scoarța a fost sesizată de Arhiepiscopia Craiovei, primarul spunând că va sesiza la rândul lui Direcția de Sănătate Publică. Pe de altă parte, primarul a menționat că, fiind vorba de un cimitir parohial, autorizațiile nu sunt date de primărie, ci de consiliul parohial.

Biserica susține că respectivele construcții nu au autorizație. „În urma analizei de pe teren, s-a constatat faptul că mormântul-cavou, aşezat în faţa locaşului de cult, s-a ridicat fără autorizaţie de construcţie şi fără acordul preotului şi al consiliului parohial. În acest sens, a fost înaintată o solicitare scrisă către Primăria Scoarţa în vederea opririi construcţiei mormântului-cavou din faţa bisericii parohiale şi pentru remedierea situaţiei celorlalte cavouri, impropriu construite în cimitirul parohial”, arată un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Craiovei.

Vasile Bănescu, noul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, a spus că astfel de construcții nu au nimic de-a face cu tradiția creștină. „Trebuie să menţionez că ideea de cavou este străină tradiţiei creştine. Preotul are datoria de a explica creştinilor că această tradiţie aparţine unei anumite etnii. În legătură cu ridicarea acestor cavouri, preotului i-a fost pus în vedere să descurajeze această practică plecată din etnia rromă”, a spus Vasile Bănescu.

Galerie foto




Vizualizări: 2,083

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: