Ce ar fi bine să știi înainte de a cumpăra o maşină electrică

Tendinţa momentului la nivel mondial este de a înlocui autovehiculele poluante cu cele electrice. Dar o astfel de achiziţie vine la pachet şi cu o serie de alte probleme pentru proprietar, principalele fiind timpul mai mare de încărcare şi costurile încărcării.

Preţul acestor maşini electrice este încă destul de mare dar statul român oferă numeroase subvenţii pentru a le înlocui treptat pe cele cu combustibili fosili. Costurile de alimentare a acestor maşini nu sunt însă de neglijat nici acestea.

În primii ani în care s-au înființat punctele de alimentare pentru mașinile electrice, încărcarea mașinilor a fost gratuită, pentru a atrage cumpărătorul. Bineînțeles, nimeni nu s-a așteptat că acest lucru să dureze la infinit. Odată ce numărul de autovehicule electrice a ajuns să se dubleze de la an la an, situația s-a schimbat.

Așadar, pentru clienții din România care au ales până acum o mașină electrică nouă sau second hand, situația s-a schimbat dramatic.

Pentru o încărcare normală – AC – tariful este 1,89 RON/unitate iar pentru o încărcare rapidă – DC – tariful creşte la  2,32 RON/unitate. O altă problemă care apare acum este numărul redus de staţii de încărcare rapidă. Piața de servicii pentru încărcarea mașinilor electrice este încă la nivelul de dezvoltare și vor mai trece ani pentru a ne bucura de o rețea bine pusă la punct, în toată țara, nu doar în marile orașe și în apropierea lor.

Ținând cont de aceste aspecte, un EV sau vehicul electric poate fi recomandată ca mașină de oraș, dar care încă nu bate mașinile cu motoare cu ardere internă dacă vrem să plecăm în vacanță.

În prezent, țara noastră are aproximativ 400 de stații de încărcare pentru vehicule electrice și, chiar dacă acest număr sună promițător, o bună parte dintre acestea au capacitatea de 1-2 mașini.

35 kWh este capacitatea medie a bateriei unei mașini electrice compacte iar 45 minute este timpul de încărcare în regim rapid pentru o mașină electrică capabilă de Fast Charge.

Vizualizări: 2,883

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: