Ce este vinul rose? Tot ce trebuie să știi despre această băutură roz

De la nuanța destul de roz până la gustul răcoritor într-o zi caldă de vară, rose-ul a devenit vinul preferat pentru sezonul cald în ultimii ani.

Dar, în ciuda faptului că este o vedetă social media și o băutură atractivă de petrecere, mulți oameni încă nu știu ce este un vin rosé sau de unde provine. Există, de asemenea, câteva concepții greșite frecvente despre acest vin de culoare roz – și anume, că este prea dulce (de fapt: și rose-ul poate fi uscat) sau că este un nou tip de vin (a existat mult mai mult timp decât îți dai seama probabil).

Ce este vinul rose?

Rozul nu este un tip specific de struguri – este pur și simplu un gen de vin, cum ar fi roșu și alb. Deși este produs similar cu alte vinuri roșii, timpul de fermentare al cojilor de strugurilor este mai scurt. Acest contact redus cu cojile este ceea ce conferă vinului rose culoarea roz caracteristică.

Un vin rose poate fi făcut din orice strugure roșu cultivat în orice regiune vitivinicolă. Acest vin a fost un pilon în Franța de secole întregi, regiunea Provence pompând mai mult vin rose decât orice alt stil de vin. Este, de asemenea, destul de popular în Spania (unde se numește rosado) și Italia (rosato).

Acest vin roz este de obicei un amestec, ceea ce înseamnă că poate fi făcut dintr-o varietate de struguri. Cele mai frecvente tipuri de struguri de vin roșu folosite pentru a face vin rosé sunt grenache, sangiovese, syrah, mourvèdre, carignan, cinsault și pinot noir. În unele cazuri, poate fi un singur soi realizat cu un singur tip de struguri.

Cum se face vinul rose?

Vinul rose își capătă culoarea roz prin contactul cu cojile strugurilor. Când strugurii sunt zdrobiți, sucul care iese din fruct este transparent și cojile strugurilor este cele care conferă vinului nuanța.

Când sucul și cojile de struguri se îmbină, culoarea cojilor de struguri sângerează în suc, creând culoarea vinului. În procesul de vinificație, acest proces se numește macerare.

Pentru vin rose, vinificatorii macerează doar câteva ore, până la o zi. Odată ce sucul a prins culoarea dorită, cojile sunt îndepărtate și sucul este fermentat.

Este posibil să observi că vinul rose vine în diferite nuanțe de roz, care se datorează diferitelor metode de macerare. Mulți oameni cred că tot rose-ul este creat prin amestecarea vinului roșu cu albul, dar, deși acest stil de roze există, este neobișnuit.

Ce gust are vinul rose?

Profilul de aromă al vinului rose este proaspăt și fructat. Gândește-te la un vin roșu deschis, cum ar fi garnacha, cu un plus de luminozitate și claritate.

Așteaptă-te la următoarele arome când iei o înghițitură de vin rose:

 Fructe roșii, cum ar fi căpșuni, cireșe și zmeură

 Flori

 Citrice

 Pepene

 Țelină

Fiecare tip de vin rose va avea un gust ușor diferit în funcție de tipul de struguri folosit pentru a-l produce, variind de la sărat la uscat până la dulce.

Cum să alegi între vinurile rose dulci și uscate

Vinurile rose pot fi dulci sau uscate, dar sunt mai înclinate spre uscate. Vinurile rose din Europa sunt de obicei foarte uscate. Vinurile rose produse în restul lumii sunt de obicei mai dulci și mai fructuoase. În afară de tipul de struguri, climatul și metodele de producție contribuie la aceste diferențe.

Unele dintre cele mai frecvente tipuri de vinuri rose dulci includ:

 Zinfandel alb

 Merlot alb

 Moscato roz

Vinurile rose uscate sunt adesea făcute din aceste soiuri de struguri:

 Garnacha

 Sangiovese

 Syrah

 Mourvèdre

 Carignan

 Cinsault

 Pinot Noir

Combinații perfecte: mâncare și roze

Vinul rose este un câștigător atunci când vine vorba de combinații cu alimente. Acest vin se combină bine cu aproape orice, inclusiv mâncăruri picante, sushi, salate, carne la grătar, fripturi și sosuri bogate.

Vinurile rose ușoare, uscate, făcute din struguri de grenache sau cinsault din Provence, Burgundia și Valea Loarei se potrivesc cel mai bine cu salate, paste, mâncăruri din orez, pește la grătar și fructe de mare.

Vinurile rose uscate, cum ar fi pinot noir, se potrivesc bine cu toate cele de mai sus sau cu deserturi ușoare, fructate.

Vinurile rose cu corp mediu (sudul Franței și Spania) au arome îndrăznețe. Asociază-le cu feluri de mâncare care încorporează arome de hamsii, măsline, usturoi și șofran. Gândește-te la paella, pui la grătar sau miel cu ierburi.

Vizualizări: 1,906

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: