CE Oltenia îşi ia adio de la zeci de milioane de euro

CET Govora a propus un plan de reorganizare care prevede ştergerea tuturor creanţelor chirografare. Complexul Energetic Oltenia şi-ar lua adio de la 194 de milioane de lei, adică zeci de milioane de euro. Teoretic, compania din Gorj se poate opune acestui plan, fiind un creditor important, cu 48% din creanţe. Practic, dacă se opune, CET Govora va intra în faliment şi tot nu va recupera nimic. Aşa, ar fi o şansă să recupereze creanţele garantate, de 2,25 milioane de lei, şi acelea eşalonate pe trei ani.

CET Govora este în insolvenţă, iar lichidatorul va merge în instanţă cu un nou plan de reorganizare. Societatea are datorii de 406 milioane de lei, dar lichidatorul speră să obţină aprobarea creditorilor să plătească mai puţin de un sfert din acestea.

Practic, CET Govora vrea să plătească integral datoria pe care o are la salariaţi - 212.000 de lei. De asemenea, vrea să achite, în rate, timp de trei ani, creanţele garantate deţinute de Alpha Bank (37,6 milioane lei), Ministerul Finanţelor Publice (7 milioane lei), ANAF (6,65 milioane lei) şi Complexul Energetic Oltenia (2,25 milioane lei) – în total 53,5 milioane lei. Şi alte creanţe bugetare vor fi plătite integral.

Planul depinde de votul CEO

În schimb, planul de reorganizare prevede să nu fie plătiţi deloc creditorii chirografari. Cea mai mare pagubă va fi la CE Oltenia, peste 194 de milioane de lei, adică 47,7% din totalul masei credale. Alţi păgubaşi vor fi CFR Marfă şi Consiliul Judeţean Vâlcea, cu sume de zece ori mai mici.

Pentru acest plan de reorganizare este nevoie de acceptul creditorilor şi rămâne de văzut cum va vota CE Oltenia. Compania din Gorj poate găsi uşor un aliat cu ajutorul căruia să respingă planul de reorganizare, dar falimentul CET Govora nu i-ar fi de niciun ajutor.

Mare parte din sumă, 181 de milioane de lei, nu provine din vânzarea de cărbune către CET Govora, ci din transferul Carierei Berbeşti, de care, de asemenea, CE Oltenia nu are nevoie.

Transferul carierei Berbeşti de la CE Oltenia la CET Govora a fost semnat în martie 2015, iar CET Govora trebuia să plătească 184 de milioane de lei în 10 tranşe anuale, până în 2024. Interesant este că CET Govora nu şi-a respectat obligaţiile, iar cariera ar putea ajunge, oricând, înapoi la CE Oltenia, dar nu a fost cerută. 

Liderii de sindicat din CE Oltenia au avertizat în numeroase rânduri cu privire la faptul că, în mandatul lui Ciurel şi nu numai, compania a livrat cărbune de sute de milioane de lei, deşi era clar că banii nu vor fi recuperaţi niciodată, cele mai mari datorii imposibil de recuperat fiind cele ale RAAN Drobeta Turnu Severin.

Vizualizări: 4,433

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: