Pîrvulescu (FNME): Dacă pierdem condiţiile deosebite, cerem altceva

Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, vrea discuţii cu ministrul Muncii, pentru a afla dacă normele europene permit prelungirea condiţiilor deosebite de muncă în minerit şi energie. În caz contrar, Pîrvulescu cere modificarea legii pensiilor, astfel încât salariaţii să nu piardă dreptul de a se pensiona mai devreme.

Dumitru Pîrvulescu spune că în 2015, atunci când a fost aprobată prelungirea condiţiilor deosebite pentru trei ani, liderilor de sindicat li s-a spus că este pentru ultima dată. „Principala problemă nu numai a noastră, a tuturor sindicatelor din CEO, este problema legată de grupa de muncă. Anul acesta, la 31 decembrie, expiră hotărârea de guvern care vizează condiţiile deosebite de muncă. În 2015, Guvernul Cioloş, când a dat acea prelungire de trei ani, a avertizat că este ultima, pentru că România are angajament cu Comisia Europeană, să se ducă pe cele două căi, condiţii normale şi condiţii speciale. Dacă e aşa, e o problemă. Noi dorim o discuţie clară cu Ministerul Muncii, am cerut sprijinul parlamentarilor pentru o discuţie fair-play cu ministrul. Varianta a doua ar fi modificarea legii pensiilor, legat de locurile de muncă ce nu pot fi normalizate, să fie introdusă în condiţii speciale”, a spus Pîrvulescu la TV Sud.

Liderul de sindicat spune că pe mulţi salariaţi îi motivează faptul că se pensionează cu opt ani mai devreme. „Grupa îi mai ţine pe oameni în aceste locuri de muncă, altfel salariaţii vor pleca. Speranţa asta că vor ieşi mai repede la pensie cu opt ani îi ţine pe salariaţi în minerit”, a mai spus Pîrvulescu.

Preşedintele FNME nu crede că minerii şi energeticienii vor fi ignoraţi, pentru că urmează doi ani electorali. „Anul viitor urmează două alegeri foarte importante, cel care iniţiază astfel de acte normative are de câştigat. Pe condiţii speciale şi deosebite există 500.000 de lucrători, ceea ce înseamnă o populaţie electorală destul de mare. Este poate cea mai importată chestie care se poate pierde în Gorj. Până la urmă, Gorjul este un judeţ mineresc. Pentru noi este chestiunea zero pe care o avem de rezolvat”, a mai spus Pîrvulescu.

Vizualizări: 3,968

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: