CE Oltenia, obligat de judecători să refacă satul Seciurile

Decizie neaşteptată a Curţii de Apel Craiova, care a obligat Complexul Energetic Oltenia să reconstruiască peste 30 de gospodării în satul Seciurile din comuna Roşia de Amaradia. Este vorba de casele distruse în 2006 de o alunecare de teren fără precedent, care a dărâmat un sat întreg. O parte dintre localnici s-au constituit într-o asociaţie care a dat în judecată compania minieră, considerând că se face vinovată de alunecarea de teren. După şapte ani de procese, în care doar compania a avut câştig de cauză, situaţia s-a schimbat cu 180 de grade. Judecătorii au finalizat procesul joia trecută şi au obligat CE Oltenia să reconstruiască gospodăriile, suma necesară fiind cu mult peste o sută de miliarde de lei vechi, după estimările localnicilor. Sentinţa este irevocabilă.

Complexul Energetic Oltenia este obligat prin hotărâre judecătorească irevocabilă să reconstruiască 31 de gospodări din satul Seciurile, care au fost afectate în urmă cu șapte ani de alunecările de teren. Asociația „Sinistrații din Satul Seciurile”, al cărui președinte este fostul viceprimar din Roșia de Amaradia, Cristinel Ciocan, a câștigat după șapte ani procesul împotriva Complexului Energetic Oltenia, reprezentat în instanță chiar de jurista şefă de Laura Manea. Localnicii spun că vor bani de la complex şi sunt decişi să negocieze la sânge. În medie, o gospodărie valorează trei miliarde, dar sunt şi familii care solicită dublu.

Sinistraţii pierduseră la toate termenele

seciuri_5Asociația „Sinistrații din Satul Seciurile” a fost constituită imediat după alunecările de teren din mai 2006, iar președinte este Cristinel Ciocan, fostul viceprimar al comunei Roșia de Amaradia. Imediat după nenorocirea de acum șapte ani, când zeci de familii din Seciurile au rămas fără agoniseala de-o viață, Cristinel Ciocan a făcut acțiune în instanță pentru ca Societatea Națională a Lignitului Oltenia, pe atunci, să construiască gospodăriile a 31 de familii care sunt în această asociație.

Cristinel Ciocan povestește prin câte a trecut în şapte ani de procese. „Ne judecăm de 7 ani de zile și i-am bătut. I-am învins și această sentință demonstrează că justiția mai funcționează. Completul de la Curtea de Apel Craiova, să-l aibă Dumnezeu în pază, că dacă nu era, noi nu reușeam niciodată. În Gorj nu am avut nicio șansă. Complexul a fost reprezentat în ultimii șase ani de Laura Manea, despre care nu vreau să comentez.  Prima dată ne-am judecat la Târgu-Jiu și am pierdut. S-a făcut recurs la Curtea de Apel Craiova, s-a admis recursul și s-a casat sentința dată de Târgu-Jiu. S-a trimis dosarul spre rejudecare la Novaci, unde a trebuit să ducem o expertiză nouă, făcută de cei de la Universitatea din București, care au trecut numai aberații acolo. Au pus poze din satul Poiana Seciurile din Bustuchin, pe când satul nostru este Seciurile din Roșia de Amaradia. Am pierdut, bineînțeles, la Novaci și s-a ajuns din nou la Târgu-Jiu, că am făcut recurs, s-a anulat sentința și s-a trimis din nou la rejudecare. La Novaci nu ne-am mai prezentat pentru că oamenii nu mai erau siguri că vor să mai continue și am pierdut. S-a făcut din nou recurs la Târgu-Jiu și am pierdut, iar apoi am Ajuns la Curtea de Apel Craiova.  Aici am avut din 21 de termene din noiembrie anul trecut și până în iulie, când s-a dat sentința irevocabilă. La curte s-a judecat pe fond. În total am fost la 86 de termene singur, pentru că oamenilor le-au băgat în cap că nu avem nicio șansă. A fost foarte greu, dar am reușit. Acum va începe o nouă luptă”, a declarat Cristinel Ciocan.

CEO obligat să reconstruiască gospodăriile

Complexul Energetic Oltenia este obligat acum, printr-o hotărâre irevocabilă a Curții de Apel Craiova, să reconstruiască 31 de gospodăriile individuale compuse din terenuri extravilane și intravilane, precum și edificii în speță casele de locuit, anexele gospodărești, magazii, grajduri, cotețe pentru păsări, garduri de beton, lemn, sârmă, fier, fântâni, pătule, etc.

CE Oltenia a scăpat însă de plata despăgubirilor aferente lipsei de folosință a terenurilor afectate de alunecările de teren și de plata contravalorii culturilor distruse de alunecările de teren, pentru că sinistraţii nu au făcut dovada pagubelor înregistrate.

CEO trebuie să plătească și cheltuieli de judecată de 9.517,10 lei. Complexul a fost reprezentat în instanţă chiar de jurista şefă Laura Manea, care va trebui probabil să explice cum a pierdut un proces în care timp ce şapte ani a avut numai sentinţe favorabile.

Localnicii vor bani

seciuri_2Fericiți că au câștigat o luptă pe care o credeau pierdută de la început, localnicii din Seciurile se gândesc acum la negocierile pe care le vor purta cu cei din Complexul Energetic Oltenia. Oamenii sunt decişi să-și angajeze avocați, pentru că nu vor să dea cu piciorul la ce au câștigat până acum. Oamenii spun că vor despăgubiri în bani. „Este un lucru bun că am câștigat acest proces, deși nu mai aveam nicio speranță. Eu mi-am reabilitat casa, dar am avut trei case în curte. Copiii au muncit în străinătate din greu să le fac. Curtea toată mi-a fost distrusă. Mi-au dat în Albeni două camere în schimbul a trei case cu etaj, dintre care una destul de mare. Noi nu vrem să plecăm de aici, dar vrem despăgubiri. Ne gândim la o sumă de bani pe care să o cerem complexului”, a declarat Gheorghe Craioveanu, unul dintre câştigători. Sunt şi persoane care spun că nu s-au înscris în această asociaţie, pentru că sunt angajaţi la carieră şi s-au temut să nu rămână fără loc de muncă.

Primarul: Unii sinistraţi au primit ajutor de la guvern

Primarul din Comuna Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman, susține că va fi alături de cetățenii care au câștigat acest proces, dar care nu au primit casă sau materiale de construcții. „Sunt persoane care au primit ajutor de la guvern”, explică Liviu Cotojman.

Mai mult decât atât, edilul va purta discuții în perioada următoare cu reprezentanții CEO și așteaptă hotărârea judecătorească. „Așteptăm cu nerăbdare hotărârea instanței. Orice hotărâre judecătorească trebuie respectată. Printre cei cărora trebuie să li se construiască casele, figurează fostul viceprimar Cristinel Ciocan și tatăl lui, care au beneficiat de sprijinul Guvernului, adică tatăl a primit casă la Albeni și fostul vice materiale de construcții. A fost opțiunea lor și nu mi se pare normal să se regăsească și acum pe liste cu imobile care ar trebui reconstruite.  Voi susține toți cetățenii din Seciurile care au locuințele afectate și  nu au primit niciun sprijin de la Guvern în 2008, dar dacă în hotărâre spune că CEO trebuie să le facă și acestora casele, asta e”, a spus primarul Cotojman.

Această se teme că hotărârea instanţei anulează orice investiție viitoare a CE Oltenia în Roșia de Amaradia. „Odată cu punerea în aplicare acestei hotărâri, planurile de redeschidere a carierei Bustuchin sunt anulate, pentru că CEO nu poate să și investească, să şi reconstruiască aceste case”, a spus Cotojman.

Directorul Diviziei Miniere, Daniel Antonie, este aşteptat la Roşia de Amaradia, pentru a discuta aceasta problemă, după cum a precizat primarul Cotojman.

Vizualizări: 298

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: