CE Oltenia produce din nou energie cu un grup neautorizat

CE Oltenia a pus în funcțiune pentru producerea de energie electrică un grup energetic pentru care nu deține autorizație de funcționare. Este vorba de grupul energetic nr.7 al Sucursalei Electrocentrale Turceni. Compania a cerut revizuirea autorizației de mediu integrate pentru introducerea acestui bloc, însă nu a obținut-o pentru că nu a prezentat raportul privind emisiile de oxizi de azot. Cei din conducerea Termo Turceni au spus că nu fac vreo ilegalitate prin punerea în funcțiune a grupului nr. 7, bazându-se pe o acțiune în instanță prin care au contestat o amendă primită la începutul anului, sancțiune aplicată de Garda Națională de Mediu.

Termocentrala Turceni funcționează de la începutul acestei săptămâni cu trei grupuri energetice. Este vorba de blocurile nr. 3, nr. 4 și nr. 7. Acesta din urmă funcționează deși nu este prins în autorizația de mediu integrată a termocentralei. Nici nu va obține compania autorizația de mediu revizuită pentru SE Turceni până nu va demonstra reprezentanţilor de la Agenția pentru Protecția Mediului Gorj că a redus poluanții cu oxizi de azot conform directivelor europene.
Grupul energetic poate fi pus în funcțiune pentru teste în vederea stabilirii nivelului poluanților, dar în acest caz vorbim de un grup energetic care deja dă energie în Sistemul Energetic Național. Aceeaşi situație a fost și la începutul acestui an. Grupul a fost pus în funcțiune chiar dacă nu avea autorizație de funcționare. Ecologiștii de la Greenpeace și Bankwatch s-au autosesizat și au reclamat aceste aspecte la Garda de Mediu. În urma controlului comisarilor compania a fost amendată. CE Oltenia a contestat în instanță acea sancțiune, iar procesul nu s-a încheiat nici până acum spune directorul SE Turceni, Cătălin Stănculescu, care a explicat că face uz de acest proces pentru a pune în funcțiune grupul enrgetic nr.7. "Nu ne-a interzis Mediul deloc treaba asta. Oricum e un proces pe rol cu Garda de Mediu. Atâta timp cât procesul este pe rol, scopul scuză mijloacele. Oricum, mergem cu desulfurare, cu NOx redus. Am făcut probele, sunt în parametri (n.red. oxizii de azot), sunt chiar mai buni, dar încă nu avem raportul. Cum o să apară raportul îl facem public să știe toată lumea. Funcționăm cu trei grupuri de săptămâna aceasta", a declarat Cătălin Stănculescu, directorul SE Turceni.

Schemă
Termocentralele CE Oltenia au 7 grupuri în funcțiune în acest moment. Două funcționează la Termo Rovinari, trei la Turceni, unul la Craiova II și un altul la Ișalnița. De săptămâna viitoare termocentralele CE Oltenia vor funcționa cu 8 grupuri, pentru că va mai fi pus în funcțiune un grup la Termo Rovinari, grupul energetic nr. 6, care s-a defectat și la repararea căruia se lucrează în prezent.

Vizualizări: 2,528

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: