CE Oltenia și CET Govora, obligate să achite noi despăgubiri

Complexul Energetic Oltenia și CET Govora au fost obligate de Tribunalul Vîlcea să plătească împreună despăgubiri de 1,5 milioane de lei unei familii afectate de Cariera Minieră Alunu.

Vorbim de o proprietate compusă din două case de locuit, fânar, mai multe coteţe de păsări şi animale, mai multe magazii și alte anexe. Totul a fost distrus de o alunecare de teren.

Proprietarii gospodăriei au susținut că lucrările miniere, inclusiv modul de exploatare a haldei de steril, au condus la “destabilizarea terenului preexistent, prin schimbarea pantei, distrugerea continuităţii stratelor și supraîncărcarea terenului cu material de haldă, fiind astfel asigurate premisele declanşării haldei la vale, angrenând în calea acesteia și construcţiile și plantaţiile edificate pe terenuri de locuitorii satului Alunu”.

De altfel, halda de steril a distrus în calea sa 60 ha de pădure și teren agricol, dar și platforma drumului judeţean 605 C, drum care face legătura cu oraşul Berbești, punând în pericol și conductele de canalizare și alimentare cu apă, dar și reţelele de alimentare cu gaze.

Halda de steril din cariera Berbești a fost construită în anul 1983, în afara ariei de exploatare minieră, conform proiectelor de la vremea respectivă. “Această haldă a fost exploatată de Complexul Energetic Olteniaa până în anul 2015, când a fost preluată de CET Goovora, odată cu Unitatea de Cariere Berbești, ceea ce determină antrenarea răspunderii ambelor unităţi pentru dezastrul produs”, se arată în documentul de la instanță.

Tribunalul Vîlcea a decis să oblige Complexul Energetic Oltenia şi CET Govora, în solidar, la plata către reclamanţi a unor despăgubiri civile în cuantum total de 1.506.704 lei. Sentința pronunțată la jumătatea lunii iulie 2022 poate fi atacată cu apel.

Vizualizări: 2,839

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: