Ce valoare vor atinge, de la 1 iulie, tichetele de masă

Tichetul de masă are acum o valoare de 20,17 lei, însă începând de la 1 iulie, valoare acestuia va crește, potrivit unui proiect de lege adoptat de deputați. De asemenea, apar și noi modificări cu privire la voucherele de vacanță pentru bugetari. 

Deputații au adoptat proiectul de lege care va modifica Legea 165/2018 cu privire la acordarea biletelor de valoare. Acesta dă posibilitatea angajatorilor, de la 1 iulie 2022, de a acorda angajaților tichete de masă pentru fiecare zi lucrată în valoare maximă de 30 de lei. Conform proiectului menționat, această valoare va fi valabilă până în luna martie a anului viitor. Suma de 30 de lei va fi valoarea maximă, însă angajatorii nu vor fi obligați să o acorde, putând oferi tichete de masă cu valori mai mici. În prezent, valoarea maximă a unui tichet de masă este de 20,17 lei, nivel stabilit prin ordinul comun al Ministerului Finanțelor și cel a Muncii și Solidarității Sociale nr. 366/209/2022.

Angajatorii care vor acorda tichete de masă la cuantumul vechi pot adăuga, dacă doresc, diferența dintre valoarea actuală a tichetelor și cuantumul ce va fi introdus din luna iulie. Pentru ca noua valoare să poată fi acordată, proiectul de lege adoptat de deputați trebuie să fie semnat și de președintele României și publicat în Monitorul Oficial.

Printre modificările apărute se numără și una care vizează voucherele de vacanță. Mai precis, copiii titularilor le vor putea folosi pentru cheltuielile taberelor școlare, naționale sau tematice, cu condiția ca acestea să se desfășoare pe teritoriul țării noastre. În prezent, voucherele de vacanță ale bugetarilor pot fi utilizate doar pentru achitarea serviciilor de călătorie și divertisment, doar dacă fac parte dintr-un pachet turistic, potrivit avocatnet.ro.

Începând din 2022, voucherele de vacanță se acordă doar pe card, iar valoarea anuală acordată bugetarilor până la sfârșitul lui 2026 este de 1.450 de lei. Chiar dacă actul normativ menționat permite angajatorilor să acorde tichete cadou doar propriilor angajați, noul proiect de lege va introduce noi prevederi din acest punct de vedere. Concret, organizațiile sindicale constituite legal vor avea posibilitatea de a acorda tichete cadou membrilor proprii, chiar dacă aceștia nu au calitatea de angajați ai organizației sindicale. 

Vizualizări: 1,261

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: