Povestea fostului miner care face profit din agricultură

Un fost lăcătuș mecanic a pus bazele unei afaceri profitabile în Gorj. A deschis o pepinieră în comuna gorjeană Bălești și vinde atât pomi, cât și fructe ori legume în țară, dar și peste hotare. Nicolae Becheanu are o pepinieră de peste patru hectare, dar și legume cât vezi cu ochii. Spune că agricultura aduce profit. Condiția este să muncești cât te țin puterile.

Aproape 20 de ani, Nicolae Becheanu a fost lăcătuș mecanic în Cariera Roșia. Când s-au făcut restructurări, în 2007, el a fost printre cei care au plecat din Complexul Energetic Oltenia.   „Am lucrat 18 ani în carieră, la Rovinari. M-au dat afară din minerit. În 2007, am plecat, când au fost restructurări. În 2003, m-am apucat de pepinieră. Ducem peste tot acum”, a mărturisit bărbatul.

Pepiniera din Cornești se dezvoltă cu fiecare an. Așa a devenit un punct important atât pentru clienții români, cât și pentru străinii care caută să cumpere de aici pomi fructiferi și nu numai. A adus în Gorj și pomi fructiferi exotici și vrea să vadă dacă se adaptează climei de la noi. Chiar la intrare în pepinieră, găsim câțiva nectarini care încep să se coacă.

„Avem clienți în țară, în afară. Am trimis caiși în Austria. Am trimis și în Franța, și în Italia. Pruni, piersici, caiși, nectarine, meri, peri, gutui, de toate avem. Am adus și castan comestibil. O afacere foarte profitabilă. Este un soi din Grecia, un soi foarte bun. Avem și aluni din Italia. Vin italien aici. Mai avem un italian care este însurat la Severin. A făcut acolo o plantație cu 5.000 de pomi, are 24 de hectare. Noi i-am dat pomii, îi altoim. Eu am aici 4 hectare numai de pepinieră”, ne-a mai spus producătorul.

Pe lângă pomi fructiferi, în pepinieră, și-au făcut loc și legumele. Și acestea sunt la mare căutare mai ales că sunt 100%, dă asigurări producătorul. „Avem legume de toate felurile. Bio, ca la mama acasă. Nu le stropim, nu dăm cu chimicale. Avem roșii acum, castraveții s-au copt. Urmează vinete, ardei. Avem fasole, mazăre, căpșuni, vișine, de toate. Oamenii vin direct aici în pepinieră, aleg ce vor, s-au obișnuit. Este o afacere profitabilă. Se fac bani din agricultură, pomicultură. Trebuie să muncești mult. eu muncesc de dimineața până noaptea. Forță de muncă nu găsim. Suntem doar noi, familia care se implică să meargă afacerea”, ne-a mai spus Nicolae Becheanu.

Galerie foto


Vizualizări: 7,114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: