Ce valori trebuie induse specialistului român in vederea dezvoltării economice a statului?

Pentru eficentizarea economiei naţionale trebuie să punem accent pe cunoştinţele economice operaţionale şi anume pe ştiinţa practicii.

Teoriile de eficientizare şi gestionarea cu maximă atenţie a forţelor de producţie puse in practică, vor duce la creşterea capacităţii de inserţie a individului in societate, devenind competent şi productiv.

Cu cât individul este mai evoluat, cu atât societatea se dezvoltă mai rapid atingând un grad ridicat de prosperitate economică .

În urma relaţiei pe care societatea o are cu mediul de specializare şi superspecializare a entităţii economice, a  rezultat  expertul, expert care va  trebui să proiecteze structuri de dezvoltare gândite pe termen mediu şi lung.

Care sunt modelele economice de dezvoltare pe care să le abordeze şi să le pună în practica România ?

S-a discutat foarte mult despre modelul francez de dezvoltare economică, apoi despre modelul german şi chiar despre cel englez, însa pentru ca economia românească să abordeze noile paradigme economice, noile realităţi de la nivel global introduse deja în evoluţiile proprii de către economiile statelor dezvoltate, avem nevoie de cultivarea încrederii în propriile resurse .

România nu poate rămâne la nivelul unui ucenic care doar primeşte informaţii fără a şti sa le utilizeze. “Dacă nu ştim să facem nu vom şti să stăpânim“. Mediul economic românesc are nevoie de specializare şi de  reorientare pentru a putea face faţa dinamicii continue de la nivel global .

După părerea mea, nu putem discuta despre globalizare fără a cunoaşte efectele ei la nivel internaţional. Odată cu dispariţia graniţelor politice şi a celor economice trebuie să existe o preocupare tot mai mare, la nivel global a rezolvării problemelor legate de mediu, a celor legate de resursele energetice şi de resursele alimentare .

În concluzie, pentru a fi puternică în cadrul structurilor din care face parte, o economie trebuie: 

• să ştie

• să ştie să facă

• să investească în tehnologii moderne

• să fie flexibilă.

Ec Ioana Dorin

Vizualizări: 103

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: