Cea mai mare școală din Padeș - șantier cel puțin o lună. Primar: E un loc periculos pentru copii

Muncitorii care vor trebui de acum încolo să modernizeze cât de cât cea mai mare școală din comuna Padeș încă nu ajunseseră marți la prânz în locația respectivă pentru a se apuca de treabă. Deși primarul comunei i-a așteptat încă de dimineață, aceștia nu și-au făcut apariția, iar lucrurile vor rămâne încurcate o bună perioadă de timp de acum încolo. Deși edilul speră ca în câteva zile constructorii să își termine misiunea, patronul acestora e convins că va respecta termenul de 40 de zile din contractul pe care îl are cu autoritățile locale. Iar când un constructor vorbește de o perioadă atât de mare, mai ales când ziua de lucru e tot mai scurtă, e clar că termenul va fi depășit.

Valentin Frunză este afaceristul care a câștigat licitația pentru a reabilita fațada și acoperișul celei mai mari școli din Padeș. La Motru Sec învață aproape 200 de copii, iar lucrările de reabilitare încep de abia acum pentru că acum au găsit autoritățile fondurile necesare unei asemenea investiții. Muncitorii care ar fi trebuit să fie marți pe șantier lipseau cu desăvârșire, iar la școala cu pricina doar Frunză și primarul Serafim Antonie își făceau planuri despre cum trebuie procedat pentru ca muncitorii să se intersecteze cât mai puțin cu elevii atunci când vor începe cursurile.

Frunză, trimis în judecată alături de foștii primari de la Drăguțești, Vasile Moșoiu și Ion Modroiu, s-a ferit să vorbească direct cu jurnaliștii, dar a dat asigurări că va respecta termenul de 40 de zile pe care îl are prevăzut în contractul încheiat cu Primăria Padeș. Cele 40 de zile arată clar că școala va fi șantier nu doar în septembrie, ci și în octombrie, asta în cel mai fericit caz. „Și dacă aș vrea să pun acum țigla pe acoperiș nu aș putea pentru că la nici un depozit de construcții nu veți găsi pe loc o cantitate atât de mare. Trebuie dată comandă, se așteaptă și două săptămâni după ea, după care începe montarea ei pe acoperiș. De aici încolo vedem cum ne organizăm pentru izolarea termică a exteriorului clădirii”, a menționat Frunză într-o discuție neoficială cu jurnaliștii.

Optimismul primarului, pesimismul directorului

Primarul Serafim Antonie speră însă ca lucrurile să meargă mult mai repede. Recunoaște că nu îi place deloc modul în care arată unitatea, mai ales că este școala în care el a învățat când era copil, iar acum trage speranțe ca muncitorii să își facă treaba cât mai repede. „Am eu 55 de ani și am învățat aici când eram copil. E la fel ca atunci, numai că, între timp, s-au mai văruit niște pereți. Nu-mi place deloc cum arată și o consider un loc periculos pentru copii, dar nu am ce face la acest moment. Eu am cerut o amânare a începerii anului școlar tot în ideea de a-i lăsa pe constructori să lucreze cât mai mult fără să fie copii în zonă, dar nu am primit însă aprobare pentru așa ceva. Am convenit cu constructorul ca lucrările să fie făcute după ora 14.00, când pleacă copiii acasă. Cred că se vor mobiliza și în cel mai scurt timp vor încheia”, explică edilul.

„Soluţia” directorului Pora

De partea cealaltă, directorul Constantin Pora are și el propria „soluție” pentru ca lucrările care puteau fi făcute fără stres astă vară să fie realizate acum cât mai repede și în siguranță pentru copii. „E nevoie de reabilitarea acoperișului, cu asta suntem de acord cu toții. Dacă toate instituțiile care putem lua decizii ne așezăm la aceeași masă și ne înțelegem, putem face cumva un program scurt care să le permită muncitorilor să lucreze cât mai mult în afara orelor. Lucrarea este una destul de mare, ne-am bucura cu toții dacă s-ar termina până începe școala, dar nu cred că va fi gata 100% până atunci”, a explicat directorul școlii.

Nici nu are cum să fie gata în câteva zile o investiție care necesită o lună de muncă, oricât de mare ar fi „mobilizarea” de forțe de la Motru Sec. Marți, când muncitorii erau așteptați să înceapă treaba, la școală era prezentă doar femeia de serviciu. Lustruia aceleași holuri pe care le spală de ani de zile și care de luni încolo, odată cu începerea lucrărilor de construcții, vor fi tot mai prăfuite. În rest, pereți scorojiți despre care directorul spunea că au fost dați cu lavabilă, dulapuri rupte, bănci vai de mama lor…Norocul că la intrarea în școală încă există un tablou uriaș cu Tudor Vladimirescu care le reamintește elevilor că „Patria este Norodul, nu tagma jefuitorilor”. Așa o fi?

Vizualizări: 863

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: