Sute de elevi revin în şcoli cu veceuri în fundul curţii

Douăzeci de şcoli din Gorj nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. Asta înseamnă că sute de elevi vor învăţa şi în acest an în condiţii insalubre, cu toalete în fundul curţii sau fără apă curentă. Şase din şcolile fără autorizaţie sanitară de funcţionare se află chiar în mediul urban.

Mare parte din elevii gorjeni nu au nicio bucurie că începe şcoala. Asta pentru că sunt obligaţi ani la rând să înveţe în aceleaşi condiţii insalubre, cu toalete vechi şi murdare sau fără apă curentă. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj au precizat că din cele 610 unităţi de învăţământ, 20 nu au autorizaţii sanitare de funcţionare, cele mai multe fiind în mediul rural, 14 la număr. Nici la capitolul grădiniţe nu stăm foarte bine, din cele 301 existente în Gorj, 12 nu sunt autorizate, trei la oraşe şi nouă la comune.

Partea proastă este că primarilor gorjeni prea puţin le mai pasă dacă şcolile sunt sau nu autorizate. Altele sunt problemele care îi macină pe primari. La Slivileşti, de exemplu, primarul Sorin Bucurescu spune că şcolile sunt moderne, au tot ce le trebuie, dar se închid de pe un an pe altul. „Am şcoli bune în momentul acesta, nici nu aş putea să fac mai mult întrucât în fiecare an mi se închide câte o şcoală primară. Anul trecut am închis şcoala de la Miculeşti, anul viitor închid şcoala de la Strâmtu, pentru că a scăzut numărul de copii. Dat fiind această situaţie, am mai luat dintr-o parte am pus la altă şcoală şi aşa ne-am descurcat”, a declarat primarul din Slivileşti, Sorin Bucurescu.

Salvaţi de PNDL

Alţi primari au noroc cu Programul Naţional de Dezvoltare Locală cu ajutorul căruia pot să-şi modernizeze şcolile. Asta s-a întâmplat la Muşeteşti, unde trei şcoli urmează să fie reabilitate, dotate şi autorizate. „Cele care sunt prinse acum pe PNDL nu au grupuri sanitare în incinta şcolii, de aceea le-am şi prins pe acest program. Cele trei sunt la Grui, Stănceşti şi Larga. La Grui este doar grădiniţă, celelalte două grădiniţă şi I-IV”, a declarat Cosmin Băban, primarul din Muşeteşti.

Vizualizări: 650

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: