Cea mai nouă mănăstire din Gorj, ridicată pe un platou de piatră

Puţini sunt acei gorjeni care cunosc faptul că din anul 2015 funcţionează în judeţul Gorj o nouă mănăstire. Lăcaşul de cult poartă hramul Sfântului Ilie şi se află la poalele Spitalului de Pneumoftiziologie de la Dobriţa. Situată pe un platou de piatră, Mănăstirea Sf.Ilie oferă credincioşilor, dar şi turiştilor care ajung în zonă, un peisaj absolut superb şi o linişte deplină. Nouă măicuţe trăiesc aici, în comuniune cu natura şi cu Dumnezeu.

Mănăstirea Sf.Ilie de la Dobriţa, comuna Runcu, datează ca lăcaş de cult încă din anul 2005, când Înalt Prea Sfinţitul Teofan a pus prima piatră de temelie şi a funcţionat ca o mică bisericuţă din lemn până în anul 2015. Acesta a fost anul când a fost ridicată la statut de mănăstire, povesteşte Maica Stareţă. „În anul 2005 s-a pus piatra de temelie de către Înalt Prea Sfinţitul Teofan cu hramurile Naşterea Maicii Domnului şi Sf. Mare Mucenic Mina. În 2010 a fost sfinţită cu hramul Sf. Prooroc Ilie de către Înalt Prea Sfinţitul şi Mitropolit Irineu, iar în anul 2015 s-a ridicat la statutul de mănăstire, fiind aici nouă vieţuitoare, măicuţe”, a spus Emanuela Vancea, Stareţa Mănăstirii Sf.Ilie de la Dobriţa.

Măicuţe din toate colţurile ţării

Nici prea mare, dar nici foarte mică, mănăstirea de la Dobriţa oferă credincioşilor tot ce au nevoie: linişte sufletească, locuri de rugăciune şi o mică parte din Moaştele Sf. Nectarie. Măicuţele, aşezate aici din prin toate colţurile ţării, se îngrijesc de loc făcând din el unul de vis. Cresc animale, muncesc în solar, însă cea mai mare parte a timpului lor o dăruiesc rugăciunii. „Suntem maici adunate din mai multe zone, din Maramureş, Dolj, Tismana, Argeş, Alba Iulia, din mai multe locuri, de la Mănăstirea Sf. Treime Strâmba Jiu. Ne-am adaptat foarte bine, spre Slava Lui Dumnezeu. Facem rânduielile slujbei zilnice, cele şapte laude, împletim ascultarea cu rugăciunea şi suntem aici aproape, în folosul creştinilor şi bolnavilor aflaţi la acest spital din apropierea noastră”, a mai spus Maica Stareţă.

Biserică în stil maramureşean

Măicuţele de la Mănăstirea Sf.Ilie au probleme mai ales iarna din cauza drumului greu accesibil până la Dobriţa şi spun că cea mai mare parte a iernii rămân în mănăstire, fără să mai coboare în sat sau la oraş. Greu a fost şi cu asigurarea culturilor care le dau hrana zilnică, terenul fiind extrem de pietros. „Iarna este mai greu de urcat, dar este foarte frumos, rămânem aici. Biserica este din lemn, în stil maramureşean. Aici suntem pe un platou de piatră, am avut nevoie de mult pământ ca să facem un solar ca să ne putem descurca”, a declarat Emanuela Vancea, maica stareţă a Mănăstirii Sf. Ilie. Chiar în apropierea mănăstirii se află la ora actuală un peisaj natural extrem de frumos, un deal cu stânci. 

Vizualizări: 8,681

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: